Znaminja fin

11.10.2020

Поставени се државното и знамето на Општина Велес во центарот на градот пред споменикот на Кочо Рацин. Овој простор симболизира дека денеска велешани го слават денот на востанието на Македонија или Ден на народното востание на македонскиот народ познат и само како 11 Октомври.

ToniSopov fin

11.10.2020

Секој граѓанин, велешани или граѓани од дијаспората и државата, како и општествено одговорни компании да се обидеме да му помогнеме на ракометниот ветеран Тони Шопов кој досега има добиено десетици битки на спортскиот терен да ја добие и последната - ЖИВОТ. На овој линк можете да ги добиете информациите за донирање https://www.facebook.com/donate/1275998199442497/3581123058606863/

VelespanoramaJavoricentar fin

9.10.2020


Тројца од новозаразените велешани, во изминатите 24 часа, инфективното заболување го добиле од членови на семејство. Две се жени кои работеле надвор од градот поточно една во Скопје и една во Кавадарци.

infektivnooddelenie fin

9.10.2020
Починатиот бил сомнителен случај поради симптоми на ковид-19 за што знаел неговиот матичен лекар кај кој пријавил дека има покачена температура.

 drBisinova

9.10.2020

Со демонстрација како правилно се става заштитната маската и совет за носење од најмногу три часа во текот на денот а потоа задолжителна промена со друга или замена со задолжително чист шал или марама ја започна едукативната зум средба д-р Снежана Ефтимова Бисинова со средношколците од Велес. Докторката препорача додека се носи да не се допира маската ниту од надворешна страна со прстите од рацете и ги запозна учениците со ризикот од болеста Ковид-19, пренесувањето и зошто е потребна задолжителна примена на мерките за заштита. 

Zvoncica11

9.10.2020

Вака, според детската перцепција, прикажани преку боички на блокче, треба да изгледаат „Зелени детски градини“. Во нив задолжително има дрвја, со овошни плодови, но и зеленчук поточно морков,нане и магдонос. Затоа што од овошјето се подготвува сок додека супата е највкусна со магдонос и морков. А тоа е омилена храна и напивка на децата од шестиот клон „Ѕвончица“ на ОЈУДГ „Димче Мирчев“ во Велес. На детската листа на омилени зрнести плодови се и пченица и леќа .

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Основен суд Велес, врз основа на чл.38 ст.3 од Законот за судовите (Сл.весник на РСМ бр.58/06), чл.7 од Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите (Сл.весник на РСМ 83/2018) и Одлуката бр.02-2158/1 од 10.12.2015 година на Судски совет на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.219/15 од 14.12.2015 година), а во врска со потребата од избор на судии поротници поради истек на мандатот на ден 14.11.2020 година, на ден 29.10.2020 година, го објавува следниот:

 

О Г Л А С

за избор на 30 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1.   да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.
  1. За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III. Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство (не постаро од 6 месеци),

            -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање, не постара од 6 месеци).

  1. Пријавата со потребните документи и телефон за контакт да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                                                                            Основен суд Велес

                                               

 
   
   
   
   

Најново