telbroevizaprijavanakoronavirus

Министерот за здравство, Венко Филипче на својот Фејсбук профил ги посочи телефонските броеви на кои граѓаните може да пријават доколку имаат сомнителни симптоми налик на коронавирусот. Велешани тоа ќе можат да го сторат на мобилниот телефонски број 071/219 – 278 кој е на Центарот за јавно здравје.

izvidnici3 fin

Делегацијата на СИМ составена од 20 извидници од извидниките одреди “Димитар Влахов“ од Велес,“ Јадран “ од Скопје и “Крсте Јон“ од Струга изминатиот викенд, од 21 до 23 февруари 2020 година, учествуваше на осмите брѓански сениорски средби на извидниците од Западен Балкан. Во Бања Врујци, Република Србија . Во составот на македонската делагација беа и извидниците на извиднички одред “Димитар Влахов“ од Велес : Ангелче и Жаклина Гушеви, Влатко Влахчев и Ване Сарагиновски.

Iodvelessemoze naslovna

Започна серијата на работилници од заедничката предакцелераторска програма на „X фактор акцелератор“ и Фондација „Преда плус“ од Битола на која учествуваат 20 учесници кои ќе поминат низ интензивна шестнеделна предакцелераторска програма во која се дискутира за многу аспекти со што им се помага во доразвивање на нивната бизнис идеа. Учесниците ги аплицираа своите иновативни бизнис идеи на крајот на минатата година и беа селектирани на отворен повик во изминатиот период.  

uslugi1

Законски и технички платформата uslugi.gov.mk веќе функционира. Таа нуди можност на институциите во државата да ги споделат на граѓаните, документите кои досега беа во хартиена форма , сега и преку интернет. Министерството за информатичко општество ја започна организацијата на институциите, преку внатрешна реорганизација, да станат поефикасни во меѓусебната комуникација и кон граѓаните.

Naslovna fn

Ги полеаја со вода, денеска, новозасадените садници на брегот на „Езеро Младост“ дел од членовите на Доброволната работна бригада „Кочо Рацин“. По два месеци одкако ги насадија ова е прво органзирано полевање во делот на крајбрежниот појас со засадени израснати дрвја. Првите количини на вода акцијашите ги донесоа со себе, од дома, додека за останатите се полнеше вода во тубите и пластичните шишиња директно од езерото.

Zdravkovski1 fin

На денешната прес конференција претседателот на ОК на ВМРО ДПМНЕ, Игор Здравковски, одговори и на новинарско прашање дали ќе одговорат партискиот комитет и нивниот член Ангел Димов со јавно извинување побарано од градоначалникот на Општина Велес, Аце Коцевски за да не поднесе тужба против нив за навреда и клевета за одржаната прес конференција.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново