topilnicarska deponija fin

Компанијата „Кепс груп“ од Скопје која ја доби концесијата за експлоатација на минералната суровина од топилничарската депонија со троска на 16 јули, годинава, поднела барање за добивање на Б интегрирана еколошка дозвола. Тоа е последната фаза пред започнување со ископ и транспорт на троската. Стручните служби на Општина Велес го разгледувале барањето и според градоначалникот Аце Коцевски пристапот ќе биде внимателен поради големата количина на остатоци од кадмиумова, оловно -цинковна руда како и други тешки метали кои ќе треба да се исцрпат и транспортираат низ градот.

Uciliste BlKirkov fin

Од вкупно 33 наставници и технички персонал, вработени во основните и средните училишта во Велес, кои исполнуваат услови 27 не сакаат да одат во пензија. Од нив 22 се наставнички и наставници а останатите петмина се вработени како ненаставен кадар. Тие се на возраст од 62 или од 64 години, имаат доволно работен стаж, но одлучиле да потпишат договори за продолжување на работа.

Ilindenskapopravka fin

Ноќва, среда 24 јули, од 22 часот до утре, четврток 25, до 05 часот нема да се одвива сообраќај по улицата Илинденска и мостот Гемиџии во Велес. Забраната е поради замена на постоечката со нова атмосферска решетка, нова рамка и ново бетонирање на коловозот на спојувањето на улицата Илинденска со мост Гемиџии за да се подобрат условите во одвивањето на сообраќајот.

OJOVeles fin

Основното јавно обвинителство Велес донесе наредба за спроведување истражна постапка против две лица за неовластено производство и пуштање во промет наркотични дроги, психотропни супстанции и прекурсори. На предлог на јавен обвинител, Основен суд Велес, на осомничените им определи 30-дневен притвор.

ploca naslovna

Чудна е оваа наша Македонија. На секоја педа има историја. Нашите претци ни оставиле докази. Коренот да не ни се заборави. На секој храм, на секој гроб, на секоја куќа, двор, улица го оставале и животот и времето кое го живееле. Затоа оваа наша Македонија е полна со историја и затоа не само наши туку и странски археолози, историчари, туристи и кој ли уште не, доаѓаат и се восхитуваат. Многу од таа историја и денес е зачувана и позната.

Kocevski1

Проектот за поврат на 15 проценти од ДДВ на граѓаните е важен не само за државата, туку и за граѓаните. Особено е за пофалба Владата која досега е единствена што одлучила да враќа пари на граѓаните, смета градоначалникот на Велес, Аце Коцевски. Тој укажа на придобивките од проектот Мој данок, моја заштеда преку кој граѓаните на три месеци ќе може да поврат по 1.800 денари, а на годишно ниво по 7.200 денари, или едно просечно четиричлено семејство во текот на годината може да си поврати 28.800 денари од парите кои како ДДВ ги уплатиле за државата.

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново