VaskaJakovlevskaSamargjieva fin

Туристичката агенција „Атлантис“ условувала две велешанки да отпатуваат, денеска на 13 март, за Барселона во Шпанија и покрај прогласената пандемија на коронавирус. Васка Јаковлевска Самарџиева и нејзината пријателка Виолета Карамаркова деновиве не успеале да се докажат со агенцијата дека не тие туку „Атлантис“ треба да го откаже туристичкиот аражман поради опасноста по нивното здравје. И не само поради пандемијата туку и поради неисполнување на договорот кој, според Јаковлевска Самарџиева, наместо група од 25, била составена од 6 патници, за на крај да останат само двете велешанки.

drLiliColakovaDervisova fin

Ист третман како на вработените во јавното така и во приватното здравство во справување на мерките и заштитата од коронавирусот бара Здружението на приватни лекари. Тие од Министерството и Фондот за здравство бараат да бидат вклучени во носењето на одлуките. Конкретно во состојбата со вирусот бараат и во нивните амбуланти да бидат донирани средства за дезинфекција и маски поради тоа што се дел од здравствениот систем и се изложени на опасност како и нивните колеги во јавното здравство.

KoleNedelkovskiucenikiprofesor

Во наредната учебна година 2020/21 нови дваесет и еден ученик ќе имаат можност да се запишат и да се образуваат за техничар за производно машинство во прва година во СОУ„Коле Неделковски“ ,во паралелка за дуално образование. Учениците ќе посетуваат настава во училиште и во истовреме ќе изведуваат пракса во две велешки компании „Брако“ и „Маркард“. Во првата 15 од нив додека во втората шест. Овој нов концепт на образование на учениците им обезбедува школување кое гарантира вработување. Посетата на праксата овозможува машинските техничари по завршување на средно образование да поседуваат квалификации за работа со кои полесно ќе се вклучат во производниот процес во двете компании.

svr fin

Физичката пресметка помеѓу двајца велешани се случила на 7 март годинава, околу 17 часот, на улица .„Димката Ангелов – Габерот“ во Велес. Во неа учествувале велешаните Е.В.(28) и Ф.В.(36). 

policijaveles fin

Педесет и едногодишниот В.Ѓ.(51) од Кавадарци вчера вечер околу 20.30 часот во Одделението за внатрешни работи пријавил дека околу 18.30 часот неговиот сосед И.О. со секира удирал по ѕидот од неговата куќа и му се заканувал по животот.

Prockarcinja2

Насмеани, расположени за песна, со торбичките за награда и котлињата за баклава или кадаиф во раце, а голем дел од нив со маски на доктори или докторки, баба и дедо, прочкарчињата препладнево ги посетија домовите на велешани во месноста „Дворови“. Сите знаеја да ја пеат песната „Оптири лајлам“ за што заслужија баклава, кадаиф, портокал, лимон или други овошни плодови. Докторот ги собираше парите што ги добиваа како награда.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново