zatitnimaski fin

Волонтерки жени, од конфекциски претпријатија, кои седат дома поради грижата за малолетни деца во време на епидемијата на коронавирусот се понудија да шијат заштитни маски. Меѓу нив е и велешанката Ружица Николова која сака седењето дома да го валоризира со волонтерски ангажман. Таа се обрати до Фондација Фокус со барање да се организира акција во која би се повикале преку јавен повик сите подготвени жени, обучени за шиење за да придонесат за надминување на состојбата со недостигот на заштитни маски во локалната заедница.

Dezinfekcija1

По вчерашното дезинфицирање на плоштадките, плочките околу фонтаните и централните градски улици денеска возила на ЈКП „Дервен“ ги дезинфицираа тротоарите во градот. Возило на комуналците еден час со дезинфекциско средство ги прскаше тротоарите во строгиот центар на Велес. Следеа и тротоарите кон новиот дел на градот.

naslovnaKojnik fin

Пукнато колено на главната водоводна линија на која се наоѓаат улиците Максим Горки и Питу Гули во месноста Којник денеска беше причина еден дел од оваа месност во Велес два часа да остане без вода. Под тензијата што е предизвикана од епидемијата на коронавирусот и е поврзана со препораките на здравствените институции за покажување на особена грижа за личната хигиена која треба да е на прво место граѓаните нервозно дојавуваа дека немаат вода.

e bazazgrizen bolen sogragjanin

Мапирајќи граѓани и семејства кои живеат во социјален ризик, патот сосема случајно ги одведе до домот на болен велешанец од хемофилија , со влошена здравствена состојба, граѓанските активисти на „Фондација Фокус“ и „Хаус од хоуп – Ленче Здравкин“. Во трошната куќа на улицата: „Крали Марко“ и на ветвиот кревет, лежеше маж на педесет и девет годишна возраст сосема немоќен сам да се подкрене до седечка состојба, сам да се нахрани, сам да се пресвлече и сам да отиде до тоалет. Негова потпора, од раце и од нозе, повеќе месеци се братот и сестрата. Сите се корисници на социјална помош.

Velespanorama fin

Четири возачи на камиони кои вчера,17 март, стигнале во градот од последното патување и извршување на работните обврски од синоќа се во изолација во своите домови. Тие уредно се пријавиле на мобилниоет телефонски броеви 071/219 278 и 078/241 837 на Центарот на јавно здравје во Велес од каде ги добиле потребните информации што се треба да превземат во наредните 14 дена според препораките за справување на епидемијата со Коронавирус на министерството за здравство.

kukanaslovna

Се урива куќата на Паунови, од денеска среда 18 март, по што ќе следи уривање и на куќата на Маневи во комплексот Варналиите во Велес. Уривањето, изнесувањето на шутот и сметот се до комплетното санирање на опожарената површина го плаќа Општина Велес. Избраната фирма „Солас –Екс- Им“ од Скопје ги извршува градежните работи поврзани со расчистувањето на изгорената и опожарената куќа на улицата „Јован Наумов Алабакот“.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново