По Варналиите и „Долни Дуќани“,  некогаш  било едно од поубавите маала во Велес. Се наоѓа на јужниот дел од градот веднаш над главниот пат кој преставува јужен излез од градот. Таму порано граѓаните граделе големи и модерни куќи. Некои се изградени на карпи и како кутичиња  наредени една врз друга. Првите ги изградиле веднаш над брегот на  реката Вардар и секоја од нив имала широки чардаци со поглед кон бистрите води на реката. Граѓаните поголем дел од денот го поминувале токму на чардаците.

(Семејството Мајсторови, со таткото Игнат- познатиот мајстор градител)

Мајсторови биле едно од познатите семејства во Велес. Името го добиле по занимањето на нивните родители кои биле мајстори - ѕидари. Биле позната и многу ценета тајфа која учествувала и во изградбата на големиот  потпорен ѕид на црквата „Свети Пантелејмон“. Семејството Мајсторови најнапред живеело во „Маалска“, а по заминувањето на Турците, купило стари и изградило убави нови куќи, веднаш до градскиот саат.

Жителите на улицата Никола Оровчанец , често пати пишувале поплаки и се обраќале до Секторот за внатрешни работи во Велес. Тие од полицијата барале сообраќајците редовно да го регулираат протокот на автомобили и нивното паркирање особено откако биле поставени столбчињата пред новоизградената зграда со што улицата, од почетокот до куќниот број 15, е стеснета за еден метар . Од полициската станица за Дума денеска велат дека полицијата повеќе пати постапила поточно полицајците излегувале и постапувале согласно законските надлежности.

По дванаесет илјади денари ќе добие секое семејство од најранливите категории чие дете е ученик во средно образование и редовно ја посетува наставата во текот на учебната година. Ваквата парична помош е дел од Владината мерка за заштита на социјално загрозените категории на граѓани, рекоа од ОК на ВМРО ДПМНЕ во Велес.

Два деновиве ќе започнат да се реконструираат и уште за два рекреативни пензионерски домови велешкото Здружени на пензионери чека одлуки од општините Велес и Градско. Откако општина Чашка донесе одлуки со кои им ги преотстапи зградите на старите училишта во селата Мокрени и Богомила велешкото здружение ги започна подготовките за поправки и преадаптирање на просторот.  На овој начин здужението започна да ја реализира програмската активност за обезбедување на објекти кои ќе служат за престој во природа, за рекреација а по потреба и за домување на пензионери кои останале сами. Сепак објектите ќе можат да ги користат и останатите граѓани.

Секојдневно се блокира главниот влез во месноста Дворови во Велес. Го блокираат десетици паркирани возила од двете страни на почетокот на улицата „Никола Оровчанец“ до куќниот број петнаесет. Таму од левата страна на улицата се наоѓа ред од куќи а од десната страна се изгради колективен станбен објект и сега тешко се мине со автомобил, потешко со џип додека невозможно е да се пробие комбе, амбулантно возило или пожарна. Паркираните возила им ги блокираат влезовите во куќите и во гаражите, на граѓаните кои таму живеат. Тие велат дека состојбата е неподнослива како ноќе од паркираните автомобили на станарите во зградата така и дење кога пред нивните влезови превозни сретства паркираат граѓани што доаѓаат во центарот од сите страни на градот за да завршат работа во банките, во судот и другите институции.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново