Пушењето е фактор број еден кој влијае на кардиоваскуларните заболувања. Но освен овој порок главни виновници се и конзумирањето мрсна храна, шеќерната болест и стресните ситуации. Статистиката на Светската здравствена организација покажува дека дури 63 посто од сите заболувања во светот спаѓаат на кардиоваскуларните заболувања кои предизвикуваат најголема смртност кај населението. Во светот годишно умираат 17, 3 милиони луѓе од срцево садови заболувања.

Фондација Елена Лука со низа едукации на теми род и родова рамноправност, дискриминација и родово базирано насилство. Група ученици од втора година од средното стручно училиште Коле Неделковски во Велес денеска беа целната група на фондацијата. Тие се запознаа со основните концепти на родот и развојот како и со целите на проектот.

Не измина ниту еден месец откако се постави, лулашката за деца со посебни потреби во Младински парк, е демолирана. Утрово забележавме дека горниот дел од челичната конструкција што ја држи лулашката е скршена и таа повеќе не е за употреба. Несовесни граѓани, за жал по кој знае кој пат ја уништуваат новата урбана опрема наменета првенствено за оваа категорија на граѓани а потоа и за сите останати.

Невладината „Цивил“ со отворен повик за набљудувачи на предизборниот процес. Денеска во Велес делеше флаери со содржина за тоа кој и како може да стане набљудувач со цел, на 5 јуни годинава, да се спроведат фер и слободни избори. Единствен услов што треба да го исполнуваат кандидатите за набљудувачи е поседувањето на човечки и морални квалитети, велат од организацијата. Тимот ќе се состои од над 180 набљудувачи, дел од нив долгорочни, додека поголемиот дел ќе бидат на избирачките места на денот на изборите.

Автотранспортно претпријатие „Млаз“ од Богданци, кое некогаш беше едно од водечките не само во „Македонија“ туку и пошироко, отиде во Стечај. По барање на доверителот АД за осигурување „Македонија“ Основниот суд во Велес донесе решение за отварање на стечајна постапка на должникот АД „Млаз“ од Богданци. Претходно во велешкиот суд се водеше предстечајна постапка.

По барање на Јавното обвинителство, велешкиот суд покрена судска постапка против градоиначалникот на општина Чашка, Горанчо Пановски за злоупотреба на службена положба и овластување. Првото рочиште е закаѓано за 25 март годинава. На градоначалникот ќе му се суди за незаконско присвојување на Планинарскиот дом „Чеплес“, за што пред една година и три месеци доби кривична пријава.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново