Пустош во студентските домови Стив наумов и Пелагонија во кои шетаат само стаорци и глувци, младинска невработеност од над 52 проценти, стресно екстерно тестирање, масовно иселување на младите. Ова зад себе го остави Владата на ВМРО ДПМНЕ, реагираa денеска од локалниот клуб на СДММ во Велес.

Празник за очи и душа беше денешната глетка во Младинскиот парк во Велес. Супермени, Бетмени, принцези, пеперутки, Спајдермени и уште десетици омилени ликови од детските бајки и серии пресликани во маските на најмладите велешанчиња кои денеска го преплавија паркот. Поводот беше 1 април, денот на шегата. Детскиот џагор, играта и песната оддекнуваше на сите страни. Шаренилото од боите на маските на децата одблеснуваше од сончевите зраци.

Производителите на ориз од велешко се незадоволни од откупната цена на родот од минатогодишната реколта. Килограм оризова арпа компаниите им го откупија по цена од само 16 денари , која за разлика од предходната година е помала за 9 денари.

Ниту по седум месеци, откако излезе од затвор, велешанката Моника не може да живее со своите три деца. Во намерата не ја спречува вратеното право на старателство, за кое оваа жена вели дека го добила веднаш со помош на службеници од Центарот за социјални работи, туку неможноста да изнајми стан или простории во куќа. Моника тврди дека за тоа нема пари. Во исто време вели дека е разочарана од тоа што по три месеци сеуште не и одговора владината комисија за решавање на стамбени прашања до каде напишала писмено барање за добивање на државен стан и приложила документи.

Присуството на бактеријата „ешерихија коли“ во водата за пиење од природните чешми во Велес и околината како и во селските водоводи во населените места значи дека граѓаните не смеат да ја пијат без да ја превријат. Последните анализи на центарот за јавно здравје покажаа присуство на на бактеријата во природните чешми кај Чука, Пузево трло, Штипска пруга и во природниот извор на улицата „Тодор Јанев“ во градот.

Поради присуство на бактеријата „ешерихија коли“ Агенцијата за храна и ветеринарство ја забрани за пиење водата од природни чешми во Велес и во околните населени места. Граѓаните не смеат да ја пијат водата од природните чешми кај Чука, Пузево трло, Штипска пруга и на улицата „Тодор Јанев“. Исто така забрана за пиење е издадена и за природни чешми во селата Караслари, Горно Оризари, Црквино, Иванковци, Кумарино, Мамутчево, Отовицаи и Чолошово. Во дел од овие населени места загадена е и водата во селските водоводи од кои се снабдуваат и тамошните училишта. Станува збор за водоводите од кои пијат учениците во селата Сујаклари, Иванковци, Мамутчево и Отовица.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново