Не измина ниту еден месец откако се постави, лулашката за деца со посебни потреби во Младински парк, е демолирана. Утрово забележавме дека горниот дел од челичната конструкција што ја држи лулашката е скршена и таа повеќе не е за употреба. Несовесни граѓани, за жал по кој знае кој пат ја уништуваат новата урбана опрема наменета првенствено за оваа категорија на граѓани а потоа и за сите останати.

Невладината „Цивил“ со отворен повик за набљудувачи на предизборниот процес. Денеска во Велес делеше флаери со содржина за тоа кој и како може да стане набљудувач со цел, на 5 јуни годинава, да се спроведат фер и слободни избори. Единствен услов што треба да го исполнуваат кандидатите за набљудувачи е поседувањето на човечки и морални квалитети, велат од организацијата. Тимот ќе се состои од над 180 набљудувачи, дел од нив долгорочни, додека поголемиот дел ќе бидат на избирачките места на денот на изборите.

Автотранспортно претпријатие „Млаз“ од Богданци, кое некогаш беше едно од водечките не само во „Македонија“ туку и пошироко, отиде во Стечај. По барање на доверителот АД за осигурување „Македонија“ Основниот суд во Велес донесе решение за отварање на стечајна постапка на должникот АД „Млаз“ од Богданци. Претходно во велешкиот суд се водеше предстечајна постапка.

По барање на Јавното обвинителство, велешкиот суд покрена судска постапка против градоиначалникот на општина Чашка, Горанчо Пановски за злоупотреба на службена положба и овластување. Првото рочиште е закаѓано за 25 март годинава. На градоначалникот ќе му се суди за незаконско присвојување на Планинарскиот дом „Чеплес“, за што пред една година и три месеци доби кривична пријава.

Велес е еден од ретките градови во Македонија кој уште во 1924 година имал изградено водовод од кој вода во своите домови добиле повеќе имотни семејства. И маалските чешми на Којник, Бричкова, Прчиева, Маалска и други добиле здрава вода. Овие чешми биле изградени во турското а водата во нив доаѓала од Раштанскиот водовод и од водоводот во Бањиште. Потоа само биле поврзани на Дервенскиот водовод. Од таму градот се снабдуваше со вода се до шеесетите години на минатиот век кога комуналното претпријатие изврши бушење и изгради бунари во велешката Населба „Шорка“. Местоположбата на рени бунарите во „Шорка“ беше во близина на река Вардар па се обезбеди доволна количина на вода по што се изгради комплетен цефковод во градот. Први вода добија жителите од долните делови на градот. Потоа, до 1965 година, питка вода доби стариот дел на Велес и по него новиот дел на градот.

Голем број дејци, од каменестиот но слободарски Велес, со своите дела, оставија длабоки и неизбришиви траги не само во историјата на својот град туку и за Македонија. Имињата на Џинот, Жинзифов, Главинов, Неделковски, Рацин се само дел од плејадата велешани кои го задолжија македонскиот народ да ги памети како свои чеда кои со своите дела направија ова парче македонска земја да живее слободно. Во него се родија и работеа многу преродбеници и борци за слобода. Ништо помало не е значењето и на делата на другите видни велешани, академици, лекари, инжинери, диригенти, актери, политичари, спортисти и културни работници.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново