Во близина на зградата на старата Гимназија и градскиот пазар, на левата страна во Велес, се наоѓа маалото „Соколана“. На неговите тесни сокаци има големи и убави куќи. Таму до 1912 година живеело турско население додека потоа, по заминувањето во Турција, нивните куќи ги купиле граѓани што живееле на повисоките делови во градот. Во овој период во централниот дел на ова маало се наоѓала џамија, а до неа имало и теќе, кои постоеле се до завршувањето на Првата светска војна поточно до формирањето на стара Југославија. Тогаш Македонија, била нарекувана Вардарска бановина, и подпаднала под владение на Србите. Во периодот од 1920 до 1923 година српските власти ја урнале џамијата и теќето и на нивно место изградиле објект наменет за младите велешани кои ги нарекле „соколи“. Тој бил наменет за спортски активности и воспитување со асимилаторски цели „Не сте Македонци туку Срби“. Токму по овој објект маало го добило името „Соколана“.

Мегдан е едно од поголемите маала во Велес. Се наоѓа на крајот на највисокиот југозападен дел на градот, веднаш под соборната црква „Свети Пантелејмон“. Името го добило по турскиот збор Мегдан, што значи широко место погодно за собирање. Карактеристично за ова велешко маало е тоа што во повисокиот дел над него имало и Мало Мегданче, место што се наоѓало под стрмнините на Вршник и граничело со маалото Бузана.

Со критика до опозицијата, за временскиот период во кој што како власт не заковала ниту еден клинец во училиштата и студентските домови наспроти програмата на партијата ВМРО ДПМНЕ во која биле опфатени конкретни проети токму за младите луѓе во државата настапија денеска на прес конференција од Унијата на млади сили на ВМРО ДПМНЕ во Велес. Потпретседателот Ѓоре Климкаров реагираше на односот на СДСМ кон проектите на Владата велејќи дека наместо да поздрават една мерка или проект нивните опоненти зборувале за младинско вработување и при тоа заборавале дека во времето на владеење на СДСМ во Велес бројот на невработени го достигнал дното со 16 илјади лица.

Ваква одлука донесе Апелацискиот суд во Скопје откако ја прифати жалбата на велешкото јавно обвинителство. На осудениот Тони Станоев во првостепената пресуда на Основен суд во Велес му изрече казна затвор во времетраење од 40 години.

Пустош во студентските домови Стив наумов и Пелагонија во кои шетаат само стаорци и глувци, младинска невработеност од над 52 проценти, стресно екстерно тестирање, масовно иселување на младите. Ова зад себе го остави Владата на ВМРО ДПМНЕ, реагираa денеска од локалниот клуб на СДММ во Велес.

Празник за очи и душа беше денешната глетка во Младинскиот парк во Велес. Супермени, Бетмени, принцези, пеперутки, Спајдермени и уште десетици омилени ликови од детските бајки и серии пресликани во маските на најмладите велешанчиња кои денеска го преплавија паркот. Поводот беше 1 април, денот на шегата. Детскиот џагор, играта и песната оддекнуваше на сите страни. Шаренилото од боите на маските на децата одблеснуваше од сончевите зраци.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново