Ќе се згрози од глетката секој што ќе има потреба од тоалет на Железничката станица во Велес. Вака деновиве реагираа граѓани кои често патуваат со воз кон Скопје. Стариот објект во кој се сместени машкиот и женскиот тоалет на станицата се извор на зараза, коментираше велешанецот Добре. Тој беше шокиран од глетката што го затекнала таму при последната посета. Овој сограѓанин бираше зборови за да го раскаже своето разочарување од фактичката ситуација во самиот градежен објект лоциран покрај шините, на триесеттина метри од канцелариите на вработените на станицата.

Семејството Николови може да здивне, на нивната трансакциска сметка со број 4324845265614551 во Тутунска банка стигнаа првите донации. Од пристигнатите пари детето веднаш е однесено на потребната рехабилитација во болницата „Свети Еразмо“ во Охрид. Мајката Зорица ја придружува Лана, која боледува од церебрална парализа за да ја прими терапијата што и е неопходна за подобрување на здравствената состојба. Таткото Ристе е изненаден од помошта и грижата на добронамерните луѓе.

Контејнерот кој со години наназад стоеше до ѕидот на синдикалната зграда во Велес, сега е тргнат и е поставен на улицата, на местото каде што се паркираат автомобилите. Граѓаните од околните куќи, станбени згради и дуќани реагираат, велат дека сега кесињата со отпад мора да ги носат до улицата и да ги фрлат во контејнерот кој според нив се наоѓа на несоодветно место, поточно на главната улица. Кој го поставил таму, тие не знаат.

Петнаесетина палми од вкупно 46-те кои пред две години беа засадени во Младинскиот парк, дворот на Гимназијата и во паркот до поранешниот Офицерски дом во Велес, не преживеаја. Тие се исушени и од нив останаа само стеблата.

Мајка од Велес што имала обврски во зградата на Централниот регистер се жали дека тешко ја истуркала количката во која го возела своето дете по пристапната патека пред оваа институција. На жената не и било лесно ниту при возењето на количката надолу по патеката, особено на свиокот. И таа како и граѓаните кои вообичаено седат на ѕидчињата кај фонтаната на плоштад „Сармаале“ констатираа дека оваа пристапна патека мора да има ограда од двете страни.

Граѓани на Велес се жалат дека Јавното комунално претпријатие им наплаќа кога отстранува дефект на водоводната инсталација до првиот вентил или водомерот, во нивните домови. Тие велат дека ова порано не било пракса на „Дервен“. Тврдат дека поправките на водоводната мрежа до водомерот на корисникот порано паѓале на товар на јавното комунално претпријатие. Кај дел од нив водомерите се наоѓаат внатре, во дворовите, па дури и во просториите од куќите. Ним ова дополнително им го оптеретува домашниот буџет.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

            Општина Велес ја информира јавноста дека, третото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 14 август (петок) 2020 год. во периодот од 0500 до 0630 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 15 август (сабота) 2020 год.

            Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

           

                                                                                    Градоначалник

                                                                                    на Општина Велес,

                                                                                    Аце Коцевски

 
   
   
   
   

Најново