На непосредни средби со претставници на политички партии и новинари Невладината „Цивил“ ги промовира двата проекти „Набљудуваме“ и „Напред“. Нивната цел е поврзување со изборниот мониторинг и подигнување на свеста кај граѓаните да гласаат според сопствена волја и убедување, без да трпат каков било притисок.

Цветен венец за добредојде ќе ги пречека сите годинешни посетители на манифестацијата „Велешка питијада“. Закачен е на симболична порта за влез на штандовите од долната страна на улицата „Благој Ѓорев“. Поставен пред влезовите на црквата во изградба „Свети Кирил и Методиј“ и гимназијата „Кочо Рацин“ венецот од цвеќе на секој гостин му покажува дека стигнал на територијата на најавкусниот традиционален специјалитет во Македонија – велешката Пастрмалија. Во градот веќе започна тринаесеттата манифестација „Велешка питијада“.

(Веселба на Теќе во 1919 година)

 

Пишува: Стоилко Андреевски

На стрмниот дел од десната страна на Велес, во продолжение на маалото Којник, се наоѓа месноста „Теќе“. Таму до 1919 -1920 година постоела само поголема рамнина на која единствено се наоѓал муслимански верски објект, теќе. Тоа било вакавско место на кое се собирало турското население за обреди на верски празници. Но, муслиманското население по Првата светска војна и доаѓањето на власт на СХС , масовно се исселило од Велес во Турција. Просторот веднаш како стратешко место, тогашната војска го искористила за да изгради касарна. Било урнато теќето и во касарната била сместена митролеската чета и коњаницата.

На партиска трибина со тема „Мотивирана администрација“ разговараа во средата вечер дополниот министер за информатичко општество Александар Кирацовски и членовите, симпатизерите како и вработени во јавната и државната администрација во Велес. На трибината организирана од општинската организација на се дикутираше за состојбите, проблемите и предизвиците на јавната и државната администрација со кои тие се соочувале во изминатиот период.

Во наредните три дена Велес ќе живее во ритамот на народниот и забавниот мелос и со вкусот на традиционалната пита пастрмајлија и виното. Од утре стартува тринаесеттото издание на фестивалот на пити и вино „Питијада 2016“. Триесетина производители на пити и винарии, со своите производи, ќе ги услужуваат велешани и гостите. Тие веќе ги поставуваат штандовите на улицата пред Гимназијата поради што е сменет и сообраќајниот режим во градот. Се поставува и сцената на која од утревечер ќе настапат бројни музички имиња и групи.

Деветнаесет годишната велешанка Розета М, студент на Филолошкиот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, ќе ја користи годинава финансиската поддршка за упис на факултет од Фондација за локален развој и демократија „Фокус“. Во средата на 28 септември, одлуката ја донесе тричлена Комисија за доделување на паричните средства собрани во хуманитарната акција за помош на студент од социјално немоќно семејство. Фондацијата ја состави комисијата од граѓани на Велес, поранешни професори и граѓански активист.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново