Изградбата на објектот без градежна дозвола на улицата „Архиепископ Михаил“ број 77 во Велес ги револтира граѓаните од соседството особено сопствениците на куќи на парцелите околу новоградбата. Откако вчера и во полициска станица најавиле дека својот револт ќе го изразат со запирање на сообраќајот на улицата тие денеска застанаа пред дивоградбата за да соопштат дека нема да дозволат објектот да продолжи да се гради затоа што тој отстапува од габаритот на куќата што инвеститорот претходно ја купил и ја урнал и со темелите и двете плочи што ги поставил сосема се доближил до нивните дворови и домови. Така наместо изградба на објект од 100 сега таму, во близина на основното училиште „Свети Кирил и Методиј“ и градинката, се гради на околу 300 метри квадратни.

Да се почитуваат сообраќајните правила и да не се паркираат возила во непосредна блчизина на влезовите на основните училишта во градот. Со ваков апел до родителите денеска на првиот училишен ден излезе велешката полиција. Од таму велат дека најпроблематична и најсериозна е состојбата пред основното училиште Блаже Конески, особено во попладневните часови кога децата си заминуваат од училиштето. Споредните улици пред дворот на училиштето се целосно блокирани од возилата на родителите кои ги чекаат своите деца, па на тој начин ја загрозуваат безбедноста и на оние ученици кои пеш си заминуваат дома.

Само во основните училишта Св. Кирил и Методиј и Блаже Конески во Велес, бројот на ученици во паралелките е според законски пропишаниот. Во секоја од паралелките таму годинава учат и над 24 ученика. Во останатите основни училишта Јордан Хаџи Константинов Џинот и Васил Главинов, па и во дел од средните, бројот на ученици во паралелките е под минимумот. Најкритична и најсериозна, според градоначалникот Славчо Чадиев е состојбата во основното училиште Благој Кирков. Таму не само што се намалува бројот на ученици туку се намалува и фондот на часови, што директно се заканува на наставничкиот кадар.

За владејачката партија ветувањата на опозицијата за зголемување на минималната плата се уште една лага во предизборито. Во реакцијата на ВМРО ДПМНЕ по денешната изјава на заменик претседателката на СДСМ Радмила Шекеринска во Велес кога најави низа мерки за вработување кои би ги спровела партијата ако победи на декемвриските избори меѓудругото се вели:

Во изминатите два дена во градот се одржа 23-тата летна солидарна крводарителска акција. Одзивот на велешани, како и на предходните акции, беше голем. Дел од драгоцената течност , во двата дена колку што траеше акцијата , дарија вкупно 210 доброволни крводарители од кои 20 за прв пат ја подадоа својата рака со цел да спасат живот.

„Јас сум Благој Христов, син на Милка и Лазо Гркови, и прв внук на Ѓорѓи Аџитонев.Внимателно ги следам вашите и други написи за Велес на Дума.мк и ви се восхитувам на стрпливоста за собирање на податоците. Го прочитав и текстот посветен на велешката населба “Дворови“ и би сакал да дадам придонес во делот каде што зборувате за старите велешки семејства кои што живееја на улицата „ Гоце Делчев“. Ова писмо од редовен читател деновиве стигна до нашата редакција во кое Христов ги пренесува своите спомени и сеќавања за родното маало, соседите и пријателите. На свој начин и тој дава придонес во нашето истражување на стар Велес. Еве што ни пишува Христов:

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново