Не само што нема кој да им го откупи туку и оние малкуте откупувачи им нудат екстремно ниска цена за килограм јачмен и пченица на велешките земјоделци. Ако досега килограм јачмен го откупуваа по 8,5 денари сега цената е намалена на 8 денари, а до каде ќе оди намалувањето никој не знае. За земјоделците исплатата за родот е уште поголем проблем. Тие дури не се осудуваат да ги прашаат откупувачите кога ќе им ги дадат парите за житните култури.

Малите, микро и средни претпријатија во Велес па и оние поголемите не знаат како да се заштитат од нелојалната конкуренција на пазарот. Тие се соочуваат со конкуренција но не знаат кој е органот кој може може да ги заштити од неа. Ова се резултатите од испитувањата што ги спроведе Фондацијата за локален развој и демократија Фокус во соработка со Македонскиот центар за европско образование меѓу педесетина фирми во Велес.

На семејствата кои повеќе од една деценија се корисници на таканаречените социјални станови во населбата Тунел 2 се уште не им е решено станбеното прашање. Договорот со право на откуп кој минатата година го склучија со АД за изградба и стопанисување со станбен и деловен простор ги предвидува само нивните обврски ноп не и права. Со вакви реакции денеска излезе велешката опозиција.

Уште една интересна фотографија деновиве откривме во едно велешко семејство. Таа потекнува од 1908 година и на неа е прикажано знамето на зарзаватчиите од Велес направено во знак на благодарност кон Уриетот и доаѓањето на власт на младотурските револуционери.

Објавувањето на фотографијата на Илинденците од Велес, голем дел од нив учесници во Крушевската Република во 1903 година , предизвика голем интерес кај граѓани на Велес, од државата и од странство. Меѓу првите кои ни пиша дека нејзиниот дедо деведесет и четиригодишниот Илија Ацевски ја има оваа фотографија во семејниот албум беше неговата внука Сања Ацева Бачманова. Илија е син на илинденецот Јордан Ацевски, кој на фотографијата се наоѓа на десната страна, веднаш над првата жена. Сања не покани да го посетиме нејзиниот дедо Илија кој живее во Велес на улица „ Димитар Влахов“ бр. 50.

Родовите улоги наметнати од семејствата или заедницата треба да се кршат поточно да се надминуваат затоа што во понатамошниот развој ја ограничуваат личноста, независно дали тоа е маж или жена. Класичното воспитување што го имаат децата во семејствата воглавно придонесува тие при изборот на професијата да прават селекција и да се определуваат исклучиво за занимања за жени или за мажи. Научно не е докажано дека постојат разлики во потенцијалите што ги носат мажите и жените. Нерамноправноста во домот потоа се рефлектира и во општеството рече на денешната работилница работилницата „Родово одговорно буџетирање на локално ниво, состојби и предизвици“, обучувачката Благородна Шопова.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново