Благој Крајчев со синот Ѓоре повеќе од пет децении во Велес се најпознати и најдобри производители на женски ташни. Мајстор Благој занаетот го научил од познат мајстор во старата велешка сарачка чаршија и првично покажал што умее како работник во старата велешка фирма „Работник“. Неговата креативност го донела и до директорското место. Тоа што го умеел несебично го споделил на останатите вработени меѓу кои бил и Ашикот. По десетина години мајстор Благој бил повикан да работи во крзнарската индустрија „Димко Митрев“ каде што останал се до 1968 година. Наредната година, кога тогашната власт дозволила, Благој  отвара приватен дуќан со работилница во градот веднаш до фурната на Тевчеви, на главната улица, од спротивната страна на поранешната стоковна куќа „Нама“.

Општина Велес од утрово има две нови жителки. Првата се вика Исра и се роди во 8 часот и 16 минути на гинеколошко - акушерското одделение во болницата. Таа е втора ќерка на дваесет и осум годишната Фетие Кадриева  од селото Горно Јаболчиште. Три часа подоцна мајката Џеврија Амедова од село Горно Јаболчиште ја роди својата трета ќерка која е второ новороденче денеска во болницата.

Мирис на штотуку печени симити, гевреци и домашен леб се ширел, секое утро, од фурната што со децении се наоѓала во приземјето на куќата на Ангел Марушката, во месноста Дворови, во Велес. Така фурнаџија Трајко Чочето ги будел граѓаните во околните куќи , помеѓу двете железнички пруги за Штип и за Гевгелија. Штом фурнаџијата започнел, со дрвената пекарска лопата  да ги вади испечените векни леб, Дворовчанки веќе го имале подготвено дневниот ручек. Тогаш домаќинките тргнувале да ги носат земјените тави и грниња со чорби, грав, свински глави како и тепсиите со штотуку исуканите колпидиња, зелници, мазници и јајчаници.  Нив ги оставале на печење во фурната а дома заминувале со испечениот тазе леб на фурнаџијата.

Облечен во препознатлива гардероба, со задолжителна  торба полна со подароци и ѕвоно во раце Дедо Мраз стигна во Велес. Забележително е неговото присуство во домовите на најмладите граѓани и делење на новогодишни подароци. Најпосакуваниот дедо на светот наоѓа време и за фотографирање со сите кои посакуваат фотографија што ќе ја чуваат во семејните албуми за да ги потсетува на уште една година од животот. Дедо Мраз сепак најголем дел од времето одвоено за присуство во градот го минува на централната градска улица „Благој Ѓорев“. Таму го пронајдовме и ние. Беше весел, насмеан и среќен што има можност на велешани да им посака остварување на желби во годината што доаѓа.

„Драги мои велешани вам и на сите луѓе во светот, големи и мали, деца, мажи и жени, црни и бели ви ја честитам Новата 2016 година. Ви посакувам се што било лошо да остане во старата и во новата година да ве следат здрвје, среќа, љубов и берикет“ рече Дедо Мраз.

 

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново