Бреговите на Вардар се грда слика во Велес. Наместо пријатно катче за велешани тие се претворени во депонии. Најнапред поради немање на пречистителна станица, градската канализација и сите отпадни води од индустријата непречено се влеваат во Вардар, кои водата ја загадуваат од трета и четврта категорија. Експертите тврдат дека таа е забранета за капење, наводнување на посетите и за напојување на добитокот. Бреговите на Вардар од двете страни на градот се посебна приказна. Тие се претворени во депонии.

Од вкупно 46.389 гласачи евидентирани во единствениот избирачки список, на вчерашните предвремени парламентарни избори, на 84-те избирачки места во Велес , гласале 33.315 граѓани или 71,81 процент.

И во попладневните часови е исто како претпладне кога голем број на велешани доаѓаа на избирачките места и учествуваа во изборниот процес. Гласањето на избирачките места во центарот на Велес се одвива мирно и без проблеми велат претседателите на избирачките одбори број 2156 Мимоза Стојановска и број 2162, Дејан Палашев. Првото избирачко место е едно од вкупно двете во економското училиште „Јовче Тесличков“ додека второто се наоѓа во зградата на Основниот суд. И тоа е едно од вкупно двете кои ги посети американскиот амбасадотр во Македонија Џес Бејли а во попладневните часови гласањето го надгледува и набљудувач на ОБСЕ.

До 10 часот на 84-те избирачки места во општина Велес, каде според единствениот избирачки список се евидентирани вкупно 46.389 граѓани, излегле и гласале 5.055 лица. Тоа е 11 отсто од граѓаните кои имаат право на глас, рече Никола Ѓоргиев заменик претседател на Општинската изборна комисија во Велес.

Вкупно 5.912 граѓани со право на глас во општина Чашка ќе можат да излезат и во недела на 11 декември да гласаат на предвремените парламентарни избори во Македонија. Избирачите своето право ќе го остваруваат на 31 избирачко место. Ден претходно, во сабота на 10 декември, 11 избирачки одбори ќе треба да ги посетат домовите на вкупно 31 граѓани кои се пријавиле за гласање во домашни услови поради неподвижност предизвикана од болест.

На најстрмниот и најкаменестиот дел од градот, што започнува од плоштадот „Саармале“ и се простира угоре кон Којник и Теќе, се наоѓа велешкото Карпа маало. Името го добило по тоа што се создало на голема карпа. Според кажувањата на стари велешани на карпата, најнапред се наоѓала примитивна ковачница што ја имал некој Турчин. Кога тој си заминал карпата со месеци, со токмак, ја кршел Трајко Димов со домаќинката Лена и децата Иле, Коле, Димче, Ѓоре и Славка, за да изградат свој дом. Се до 1926 година, над карпата и десно од неа, немало куќи. Подоцна тука заапочнала изградбата на куќи на граѓани од македонска и од турска националност.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново