Велешкото Основно јавно обвинителство спроведе истрага и до Основен суд – Велес поднесе обвинителен предлог против Д.Н.К. вработена како портпарол во кабинетот на заменик министерот за култура за кривично дело „измама“ од чл.247 од Кривичниот законик, соопшти денеска ЈОРМ.

Доброволна акција за чистење на крајбрежјето на велешко езеро спроведоа членовите на скопските Лајонс клубови “Центар” и “Кале” заедно со Лајонс клубот “Велес”, Лео клубовите, Општина Велес и јавното претпријатие Дервен. Се чистеше околината на езерото од дива трева и отпадоци. Името на акцијата беше “Чиста околина”.

Гордана Мишковска Колева , велешанка што сега живее во Канада, ме потсети на една вистинита градска приказна поврзана со граѓаните кои живееја во сокакот на маалото Дворови што старите велешани го нарекуваа Роднински. Да, токму така, Роднински бидејќи во скоро сите куќи кои беа дел од тој сокак живееја граѓани кои едни со други беа роднини. Всушност овој роднински сокак е денешната уличка која го носи името на првоборецот Коле Дрнков и му припаѓа на крајот од маалото Дворови, од североисточна страна. Слободно може да се нарече и горен влез во маалото Дворови, распослано на рамниот дел од центарот на Велес.

Не престануваат притисоците, заканите и уцените врз граѓаните во предизборниот период за предвремените парламантерани избори во Македонија. Особено на мета се вработените во администрацијата и најсиромашните граѓани во државата. Тие секојдневно трпат разни манипулации и злоупотреби од страна на политичките партии. Ова го регистрирале теренските набљудувачи на Центарот за слобода Цивил во изминатиот период. Од таму велат дека најалармантна е состојбата со злоупотребата на малолетниците. Учениците во основните и средните училишта во земјава, според Цивил, биле под притисок на наставниците и родителските совети кои одработувале за политичките партии.

Чадот и сулфур диоксидот се на границата на максимално дозволените концентрации во воздухот во Велес. Апаратите во единствената мерна станица лоцирана во Нова населба деновиве измерија 46, 7 милиграми на метар кубен што се доближува до максимално дозволените концентрации на чад и сулфур диоксид од 50 милиграми на метар кубен. Од Центарот за јавно здравје велат дека грејната сезона е причината за аерозагадувањето.

Eкипите на ООУ „Блаже Коневски“ и ССУ „Димитрија Чуповски“ ги освоија првите места на денешниот регионален противпожарен квиз натпревар што се одржа на велешко езеро. Ученичката екипа на основното училиште се натпреваруваше во категоријата јуниори додека средношколците во категоријата кадети.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново