Фотографии и документи посветени на дваесет годишнината од меѓународното признавање и членство на Црвениот крст на Македонија во меѓународното движење на Црвениот крст и Црвената полумесечина се изложени во Ликовниот салон во Велес по повод светскиот ден на волонтеризмот, 5 декември. Го одбележуваат сите 190 Национални друштва на Црвен крст. Целта на овој ден е да се укаже на значењето и местото на волонтерите во средините на кои што делуваат. Претседателот на Црвен крст на Македонија д-р Милчо Трајков вели дека од година во година расте бројот на волонтери во светот и кај нас.

Уште еден хуманитарен саем на храна се одржа во основното училиште „Блаже Конески“ во Велес. Погачи, пити и разни благца, подготвени од родителите на учениците и наставниците, како и дел од пекарите во градот, со симболична цена, беа изложени на штандови. Посетителите на манифестацијата за час ги купија производите и на тој начин донираа. Собраните пари од саемот ќе се искористат за опремување на сензорна соба во училиштето за децата со посебни потреби што учат во ова училиште.

Макетата од метал ја изработија учениците од гимназијата „Алекси де Токвил“ од Шербур, заедно со своите професори, во нивната училишна работилница. Велешкиот архитектонски симбол напролет ќе биде поставен во паркот кај замокот Равле. Макета од овој француски архитектонски симбол е веќе поставен во Младинскиот парк во Велес.

Двајца нови заболени од СИДА се регистрирани во Велес годинава. Едниот е хив позитивен а другиот има СИДА, информираат од Центарот за јавно здравје во Велес. Од 2005 година, кога е регистриран првиот случај, досега во градот се регистрирани вкупно шест граѓани заболени со вирусот. Двајца од нив имале СИДА и тие се веќе починати, останатите се ХИВ позитивни. Речиси сите заразени, вирусот го добиле преку незаштитетн сексуален однос, информираат од Центарот.

Командантот на Командата за обука и доктрини при касарната Алкексо Демниевски Бауман во Велес, полковник Љупчо Костовски ја предаде должноста и замина во пензија. По осум години на чело на оваа институција, тој достоинствено го круниса својот професионален ангажман во Армијата на Република Македонија. Денеска се збогува со своите соработници и персоналот на командата, а на неговите заменици им посака успех во работата во иднина.

Вредните раце и креативните идеи на учениците од посебното основно училиште „Маца Овчарова“ во Велес, создале вистински уметнички дела. Бројните грнчарски предмети на кои тие ги насликале традиционалните македонски мотиви се дел од ликовната колонија, со која го одбележуваат меѓународниот ден на лицата со посебни потреби, 3 декември.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново