До 10 часот на 84-те избирачки места во општина Велес, каде според единствениот избирачки список се евидентирани вкупно 46.389 граѓани, излегле и гласале 5.055 лица. Тоа е 11 отсто од граѓаните кои имаат право на глас, рече Никола Ѓоргиев заменик претседател на Општинската изборна комисија во Велес.

Вкупно 5.912 граѓани со право на глас во општина Чашка ќе можат да излезат и во недела на 11 декември да гласаат на предвремените парламентарни избори во Македонија. Избирачите своето право ќе го остваруваат на 31 избирачко место. Ден претходно, во сабота на 10 декември, 11 избирачки одбори ќе треба да ги посетат домовите на вкупно 31 граѓани кои се пријавиле за гласање во домашни услови поради неподвижност предизвикана од болест.

На најстрмниот и најкаменестиот дел од градот, што започнува од плоштадот „Саармале“ и се простира угоре кон Којник и Теќе, се наоѓа велешкото Карпа маало. Името го добило по тоа што се создало на голема карпа. Според кажувањата на стари велешани на карпата, најнапред се наоѓала примитивна ковачница што ја имал некој Турчин. Кога тој си заминал карпата со месеци, со токмак, ја кршел Трајко Димов со домаќинката Лена и децата Иле, Коле, Димче, Ѓоре и Славка, за да изградат свој дом. Се до 1926 година, над карпата и десно од неа, немало куќи. Подоцна тука заапочнала изградбата на куќи на граѓани од македонска и од турска националност.

„Секторот за внатрешни работи во Велес поднесе кривичнa пријавa против Б.Ш. (31) од Велес поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „убиство“.

Од Судија на претходна постапка на истиот му е одредена мерка притвор во траење од 30 дена.

Велешанецот Љубчо Атанасовски, поранешен работник на „Порцеланка“ , цели шеснаесет години не може да ги оствари правата на лице со намалена работоспособност. Него надлежната институцијата во поранешна Југославија го прогласила но, сегашната, ПИОМ, му го оспорува тоа право. Атанасовски со решение бр. 199 од 8.10.1985 година во кое за прв пат е констатирана намалена работоспособност од тогашниот СИЗ бил преместен од погонот глазирница во заштитната работилница на фабриката за производство на керамички производи во Велес. Таму работел петнаесет години се додека Порцеланка не се затвори но, кога во 2000 година бил отпуштен од работа, како технолошки вишок, тој бил единствен од вкупно 96-те работници што не добил надомест за инвалидност до наредно вработување или пензионирање .

18:30 - Убиството на четириесет и три годишниот Тоше Коцев се случило денеска пред неговата куѓа на улицата Васил Ѓоргов бр. 47 во Велес. Таму околу 14 часот и 15 минути дошол триесет и едногодишниот маж, исто така велешанец, кој со огнострелно оружје пукал во Коцев и му нанел пет до шест рани во пределот на стомакот и нозете. По случката Тоше бил пренесен во болницата во Велес но им подлегнал на повредите пред да започне оперативниот зафат од страна на лекарите на хирушкото одделение.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново