За најуспешен полициски службеник годинава е прогласен триесет и седум годишниот велешанец Рубинчо Димовски, вработен во дежурната служба на полициската станица во Велес. Учествувал во многу акции и задачи во кризните региони и во конфликтот во 2001 година. Колегите го опишуваат како посветен, одговорен и професионален полициски службеник.

Под итно да се формира координативно тело за намалување на загадувањето на воздухот. Тоа да биде составено од сите релевантни институции и експерти кои ќе ги таргетираат изворите на загадување и ќе преземаат мерки за намалување. Ова е ставот на велешките екологисти во врска со енормното загадување на воздухот со штетни честички. Екологистите побараа да се преземат и итни мерки во собраќајот со цел да се отстранат сите тесни грла во градот и да се обезбеди непречено движење на возилата. Претседателот на ЕД Вила Зора, д-р Ненад Коциќ смета дека загадувањето на воздухот со ПМ10 честичките е еден од факторите за зголемениот број на лица заболени од грип.

Предлогот на Царинската управа, денеска, Основниот суд во Велес да отвори стечајна постапка во неготинската винарија „Повардарие“ е запрен. Законските застапници на винаријата поднесоа барање до Врховниот суд да го изземе велешкиот и да назначи друг суд што ќе одлучи за стечајот во винаријата. Адвокатката на „Повардарие“, Мирјана Марковска смета дека иако станува збор за времено запирање на постапка таа е од интерес на лозарите, винаријата, странскиот инвеститор и очекува дека ќе овозможи да се најдат адекватни решенија.

„Во Здравствениот дом во Велес се вработени 15 лекари. Од нив осум работат во Итната медицинска помош. Останатите седум лекари се вработени во Медицина на труд, во детска превентива и во школска превентива. Поточно двајца лекари во првата или службата за медицина на труд, тројца во детска превентива и двајца лекари во школска превентива. Тоа значи дека не е точен бројот од вработени 34 лекари во Здравствениот дом во Велес, реагираше денеска директорката на Јавната здравствена установа,д-р Тања Самаракова.

Пациентите бараа место за стоење викендов во ходникот пред амбулантата и пред собата за инјекции на Итната медицинска помош во Велес. Додека на двете дрвени клупи седеа повозрасните и мајките со деца помладите болни граѓани, претежно од грип, бронхит или вирози, стоеја и се потпираа на ѕидовите или железните гардеробери. Скоро сите имаа покачена температура. Метежот траеше со часови затоа што единствено во викендите во градот работи само оваа амбуланта во која пациенти доаѓаат од сите делови на градот и од селата како од велешката така и од општините Чашка и Градско.

Со триесетина фотографии младите креативни средношколци од Медиа Арт клубот на МОФ од Велес ги изразија своите препораки преку иницијативи за трансформација на веќе запуштените објекти во градот. Тие ги изложија фотографиите во еден од кафе баровите во Велес со цел да ги информираат младите сограѓани за состојбата во која се наоѓаат запуштените општински објекти и како тие да се претворат во корисен простор за нив.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново