Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Maltavelesgani naslovna

 27.03.2020

Вечерва, во хотелот „Монтенегро“ стигнаа првите 40 сограѓани кои владата со чартер лет прво ги донесе од Малта на скопскиот аеродром а потоа со организиран превоз ги пренесе до родниот град. Тие се дел од вкупо 55 македонски државјани што ќе бидат во изолација, во наредните 14 дена, во велешкиот хотел.

Останатите 14 се очекуваат да стигнат со нареден авион како и еден жител на Делчево.

Повратниците ги пречека екипа на ЈЗУ Општа болница Велес составена од лекар интернист, медицински техничар и директорот на болницата д-р Божидар Бојаџиев.

Maltaveleshani1 fin

Прво лекарот и медицинскиот техничар им измерија температура, им земаа анамнеза и потоа спроведоа епидемиолошка анкета според која ги пополнија нивните евидентни картони.

Потоа повратниците започнаа да се сместуваат во хотелските соби.

Тие во наредните 14 дена ќе добиваат храна и се што им е потребно во овој хотел. Вработените ќе треба да постапуваат според препораките за изолација на владата на Северна Македонија./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново