Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Maskipredavanje naslovna

26.03.2020

Здравствените работници, техничкиот персонал и администрацијата во ЈЗУ Општа болница Велес денеска ја добија првата количина на заштитни маски сошиени од шивачки волонтерки од градот и помогнати од жени волонтерки. Прв од маските стави директорот на болницата, д-р Божидар Бојаџиев.

Bozosomaska fin

- Благодарам на поддршката од жените во градот кои на ваков начин покажаа дека се грижат за здравјето на здравствените работници. Маската што јас ја ставив на себе е првата а останатите ќе ги поделиме веднаш на вработените. Помошта е добредојдена затоа од име на сите вработени во болницата благодарам на иницијативата, пожртвуваноста на сите волонтерки, особено на шивачките кои видов како професионално ја започнаа целата работа, преку избор на терк, па изработен примерок и еве со завршен финален производ. Тоа на сите нам здравствените работници многу ни значи, рече д-р Бојаџиев.

Секој од вкупно 382 вработени од јавната здравствена установа ќе добие по една маска на која е испечатено логото на акцијата “Велешанки за јавно здравје“. Тоа се маски изработени од богасија, памучен материјал, што може да се испере на 90 степени целзиусови и штом се исуши, испегла повторно да се стави за заштита на лицето, носот и устата.

bolnica fin

Втората количина ќе биде испорачана деновиве. Тогаш првите 47 повеќе наменски маски ќе ги добијат и здравствените работници на Болница „Јасеново“. По нив 121 маски ќе се сошијат и за Здравствениот дом во Велес, колку што има има вработени, како и 87 вработени во Центарот за јавно здравје. Потоа ќе се дошие уште втората количина, за втора повеќе наменска маска, за сите вработени.

Благодарение на донацијата на велешанката Трајанка Чалија денеска се скроени 1.700 повеќе наменски заштитни маски. Директорот на ЈЗУ Општа Болница Велес, д-р Божидар Бојаџиев и Трајанка Чалија разговараа и за нејзина лична донација за потребите на болницата која се бори против епидемијата на „Ковид 19“.

maskasama fin

Инаку, хуманитарната акција „Велешанки за јавното здравје“ ја иницираше велешанката Ружица Николова, професионална шивачка, која побара поддршка од Фондација за локален развој и демократија „Фокус“. По поддршката веднаш се вклучи и велешаната Славица Костова, професионална шивачка, а потоа и жените волонтерки кои помагаат со споредни операции за изработка на маските.

Доколку се пријават повеќе шивачки од Велес кои имаат професионални машини за шиење и секако донатори тогаш ќе можат побрзо и во поголем број да се сошијат повеќе наменски заштитни маски./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново