Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

maskasama fin

Првата количина на заштитни маски, во своите домови, ја шијат шивачките Ружица Николова и Славица Костова. На машината оверлак им помага и пензионираната шивачка Стефанка Нешова. Со помош од волонтерки Буба Мишкова, Василка Најдовска и Јадранка Стефкова , се чистат и пеглаат маските што веќе го добија финалниот изглед. Ќе следи пакување на првата количина и предавање на болницата.

kupmaski fin

Оваа прва количина на заштитни маски е наменета за ЈЗУ Општа болница Велес. Со неа треба да се заштитат од вирусот „Ковид 19“ здравствените работници: лекарите, медицинските сестри, болничарите, техничкиот персонал и секако административните работници на оваа најголема јавна здравствена установа во Велес.

Заштитните маски се за повеќекратна намена. Изработени од богасија тие ќе можат да се перат, пеглаат и стерилизираат. Така ќе се овозможи секој здравствен работник, од вкупно 382 вработени, во велешка болница да добие за почеток по две маски и да се заштити на работното место.

BubaiRuzica fin

Иницијативата на велешанката Николова, да му се помогне на јавното здравство во градот, преку шиење на повеќенаменски заштитни маски ја прифати Фондација за локален развој и демократија „Фокус“. Веднаш се пријави шивачката Славица Костова. Прва со 30 метри богасија ја поддржа велешанката Билјана Ѓурова. Печатницата „ Графика М“ на Мики Мурџев донираше со печат на првата количина на која се наоѓа логото на Фондација „Фокус“ и пораката на акцијата „Велешанки за јавното здравје“.

SlavicaKostova fin

Од денеска со нив е и Стефанка Нешова како и Буба Мишкова, Василка Најдовска и Јадранка Стефкова.

StefankaNeshova fin

Денеска нови 30 метри богасија купија и вработените, кои донираа сопствени средства,од администрацијата на велешката компанија „Ронтис“. И други фирми и велешани се понудија за донирање на парични средства како би помогнале во заштитата на здравствените работници во јавните здравствени установи во градот од инфективното заболување. Тие се први на удар на болеста која го зафати светот.

jadranka fin

Доколку се одзват поголем број на волонтерки, пред се шивачки, тогаш веднаш ќе можат да се пуштат во изработка и потребните 121 заштитна маска за вработените во ЈЗУ Здравствен дом Велес. И за оваа јавна здравствена установа се планирани 242 заштитни маски. Секако со акцијата „Велешанки за јавното здравје“ се планирани да се опфатат уште Центарот за јавно здравје каде се вработени 87 и Специјалната болница „Јасеново“ во која се вработени 47 здравствени работници, администрација и технички персонал. /У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново