Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

crvenkrst fin

За да се избегне зголемено присуство на граѓаните во здравствените амбулати и да не се намали бројот на пациенти за да се избегне евентуално ширење на на Корона вирусот, Општинската органзација на Црвен крст Велес, од денеска започнува со бесплатни кардилошки прегледи за граѓаните, мерење на шеќер во крвта и психолошка поддршка.

-Активноста се реализа партнерски со Општина Велес која обезбедува поголем дел од логистичката поддршка, како и со ЈЗУ „Здравствен дом“ од Велес. Им се обраќаме на граѓаните затоа што одлучивме прегледите да ги изведуваме во нивните домови, откако претходно тие ќе се пријавите на телефонските броеви: 078 254 729, 075 272 485 и 075 247 637, рече секретарот на Црвен Крст Велес, Орце Николовски.

Тој додаде дека кардиоваскуларните прегледи и мерење на шекер во крвта ќе ги извршува лекар, специјалист кардиолог, кој е волонтер во Црвен крст . Лекарот ќе извршува прегледи од типот: ЕКГ и мерење на шеќер во крвта, на оние граѓани кои имаат потреба од редовна седмична или месечна контрола за да го избегнат одењето кај матичниот лекар.

Јавното здравје е заедничка одговорност, потенцираа од Општинската организација на Црвен Крст Велес./С.А

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново