Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Culevsam fin

Зголемен број на дела од илегалната трговија со наркотици наспроти нерегистрирани за злоупотреба на службена положба и овластување, како дел од областа корупција, организирање на мирен и фер изборен процес на претстојните вонредни парламентарни избори и утврдување на кадровските и материјално технички потреби на СВР Велес биле тема на дискусија на првата работна средба на Министерот за внатрешни работи Наќе Чулев со началникот Тони Ангеловски и вработените во секторот во Велес.

-Разговаравме за борбата со криминалитетот на подрачјето на СВР Велес при што од она што бев информиран како клучни критични точки тоа се борбата против илегалната трговија со наркотици со зголемен број на откриени и на зголемен број на дела од областа на илегална трговија со наркотици. Како недостаток на секторот беше детектирано немањето на кривични дела на злоупотреба на службена должност. Се спроведуваат обуки на колегите кои ќе учествуваат во изборниот процес на колегите кои ќе учествуваат во изборниот процес од Велес. Дополнително ќе се издадат припачници и мобилни апликации за полицајците кои ќе бидат ангажирани на денот на изборите и договоривме изработка на Акциски план за спречување на нерегуларности на подрачјето на СВР Велес. Колегите ќе достават список за кадровски и материјално технички потреби до МВР, рече министерот Чулев.

Одговарајќи на новинарско прашање за шпекулации кои се слушаат дека поранешниот началник а сега дополнителен началник на СВР Велес заедно со високи полициски службеници се замешале или земале во заштита криминалци осомничени за кражби на дрва во околината на Велес, Чулев одговори:

-Од страна на одделот за контрола, криминалистичка полиција и полициски стандарди во МВР дека во соработка со ОЈО за организиран криминал, одделението за полициски службеници поднеле, односно подготвуваат пријава, за високи полициски службеници во СВР Велес. Се работи по случаи за постапување на високи полициски службеници во село Горно Врановци, во општина Чашка, каде што се работи за кривично дело кражба, нелегална сеча на дрва. По доаѓањето на местото на извршувањето на кривичното дело, полициските службеници ги пуштаат извршителите ги растовараат дрвата и извршителите заедно со средствата на извршување на кривичното дело, односно со тракторот, си заминуваат. Има фото албум од настанот додека полициските службеници делото го пријавуваат како пронајдени предмети, рече Чулев.

culev FIN

Министерот додаде дека станува збор за петмина полициски службеници кои сториле дополнителна грешка што не постапиле согласно Законот за кривична постапка и не го информирале ОЈО Велес за понатамошно постапување додека пак во дополнително отворената постапка давале лажни изјави. Делото, според министерот, се комплетира и по инструкциите на Обвинител ќе биде поднесена кривична пријава во ОЈО за организиран криминал и корупција од одделението за полициски службеници и против нив ќе се иницира дисциплинска постапка.

На новинарското прашање до каде се постапките на полиција во откривањето на ограбувачите на банката во Велес и спортската обложувалница во Кавадарци, Чулев одговори:

-Колегите ме информираа дека на овие случаи се работи оперативно. Вакви случки на подрачјето на секторот се ретки и верувам дека колегите ќе дадат максимум со оперативна поддршка од одделот во Скопје и ќе се расчистат овие настани, рече Чулев.

CulevsoIgorZdravkovski fin

Тој одговори и на прашањето добра е здравствената состојба полицаецот што беше застрелан на градските гробишта кај црквата „Свети Спас“ и наскоро ќе се врати на работното место како и дека овој настан ќе ги зголеми бројот и службените лица кои ги контролираат делата кражби во Велес за што е отворена и криминалистичка контрола со цел на спречување на дрските кражби./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново