Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

bankazahrana1

Завршна средба поточно Форум на проектот „Помалку храна на депонија а повеќе по домовите“ одржаа Здружението „ Бирлик Јекипе“ Велес и партнерската организација „Златно Перо“ од Битола како и „Ромска сила“ од Велес на која ги презентираа постигнатите резултати од седуммесечното спроведување на проектот. Трите граѓански организации го поттикнаа граѓанскиот сектор и донаторите во градот за ширење на идејата за Банка за храна во двата града во државата.

bankazahrana

Иплементираниот проект овозможи оваа идеја да биде промовирана и на територијата на општините Градско, Неготино, Прилеп, Битола, Демир Хисар и Новаци. Она што е особено значајно е што  еден од резултатите на овој подгрант е искористеноста на карикатурата.

-Предвидените проектни активности како што се наменски стрип конкурс, изложби, пригоден каталог , но и анкетирање и контакти со здруженија ,локални самоуправи и бизнис сектор од наведените општини, создадоа солидна основа за развој и ширење на Банкарството за храна таму каде што до сега не било опфатени. Меѓутоа, креативната кампања изведена преку алатката „стрип“, светски позната 9 та уметност, го афирмираа самиот проект и Банката за храна на Македонија и надвор од границите на нашата земја. На завршниот форум освен тимот на проектот „ Помалку храна на депонија а повеќе по домовите“ присуствуваа и претставници на неформалната коалиција на Банкарството за храна на Македонија, од здруженијата на граѓани од општините од проектот,претставници од загрозени социјални средини и други. Присутните , освен што подетално се запознаа со развојот и историјатот на Банкарството за храна кај нас ,се запознаа со позитивни примери и практики на функционирање на банка за храна произнесоа можности идеи за ширење на мрежата и во други општини, рече Томе Трајков проект координаторот и извршен директор на Здружението „ Бирлик Јекипе“ Велес.

bankazahrana naslovna

Пред присутните, грантисти и останати претставници на граѓанскиот сектор, во името на донаторот „ВСС Ефект“ говореше и Душко Христов од Банката за храна на Македонија кој освен за важноста на идејата „Банка за храна“ се осврна и на спроведените активности на трите граѓански организации кои посетија 20 училишта во 6 општини во земјата со единствена порака: на храната, местото не и е на депонија, Успеаја да допрат до околу 300 ученици, поттикнаа повеќе од 70 млади основци и средношколци да ни помогнат за, дополнително да се рашири пораката против фрлањето храна и поттикнаа неколку локални организации, бизниси и граѓани да им се придружат и во иднина да ја продолжат мисијата на Банката за храна на Македонија.

Проект „Помалку храна на депонија а повеќе по домовите“ е подгрант и се реализира во рамки на „ВСС Ефект“ – финансиски поддржан од Европската Унија во рамки на ИПА Програмата 2016-2017

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново