Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

patseloIvankovci fin

Тројца патници, кои патувале во ист автомобил, се повредени во верижен судир што утрово, петок, 17 јануари се случи на локалниот пат кон село Иванковци и во кој учествувале вкупно пет возила. Повредените патници се здобиле со лесни телесни повреди. На местото на несреќата, во непосредна близина на селските гробишта, интервенирала една екипа со едно возило на Итната медицинска помош при ЈЗУ Здравствен дом Велес.

- Повредените по пружената прва помош, на местото на несреќата, од страна на медицинската екипата се пренесени во Ургентниот центар на ЈЗУ Општа болница Велес со цел за натамошна опсервација и третман, рече д-р Страхил Тодоров портпаролот на Здравствен дом Велес.

Сообраќајката ја предизвикал судирот на автомобил во комбе, кое пак претходно се удрило во друго комбе

- Станува збор за тројца жители на село Иванковци, М.К (67), М.Ѓ (59) и Д.М.(55) години, возач на автомобилот, на кои итно им беа направени рентген снимање и лабараториски испитувања. На еден од пациентите му беше направена компјутерска томографија на глава и врат. Лекарите констатираа само полесни телесни повреди,но сепак се хоспитализирани поради опсервација на Одделението за хирушки болести, информира д-р Тодор Јаковлевски портпаролот на ЈЗУ Општа болница Велес.

Сообраќајната несреќа е евидентирана во Центарот за кризи со време на случување околу 8 часот и причина дека возилата дошле на дел од патот кој имал замрзнат коловоз./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Основен суд Велес, врз основа на чл.38 ст.3 од Законот за судовите (Сл.весник на РСМ бр.58/06), чл.7 од Законот за изменување и дополнување на Законот за судовите (Сл.весник на РСМ 83/2018) и Одлуката бр.02-2158/1 од 10.12.2015 година на Судски совет на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.219/15 од 14.12.2015 година), а во врска со потребата од избор на судии поротници поради истек на мандатот на ден 14.11.2020 година, на ден 29.10.2020 година, го објавува следниот:

 

О Г Л А С

за избор на 30 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1.   да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.
  1. За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III. Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство (не постаро од 6 месеци),

            -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање, не постара од 6 месеци).

  1. Пријавата со потребните документи и телефон за контакт да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                                                                            Основен суд Велес

                                               

 
   
   
   
   

Најново