Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Kocevski29

Парите предвидени во буџетот на Општина Велес за организирање на културната манифестација Питијада да се пренаменат за ревитализација на брегот на „Езеро Младост“ и за купување на пожарникарска опрема. Со двата предлози градоначалникот на Велес, Аце Коцевски ја бара поддршката од Советот на општината кој денеска одржува редовна седница.

- Да не се одржи годинава Фестивалот на велешки пити и вино. Средствата што ги предвидувавме во буџетот за таа намена како и другите средства што ги предвидувавме со измените и дополнувањата на програмите одлучив да ги симнам од дневен ред на денешната седница како и средствата што ги договаравме со други поддржувачи на манифестацијата и да ги пренамениме за санирање на последиците од пожарот и пошумување на оголените површини. Второ,не помалку важно, за обезбедување на професионална, заштитна опрема за пожарникарите за да бидат поефикасни и што помалку да ги ризикуваат своите животи при гаснењето на пожарите, рече Коцевски.

Градоначалникот освен на поддршката на членовите на Советот смета и на разбирање и подршка од граѓаните. Како алтернатива сепак на 11 октомври ќе се организира поскромна манифестација бидејќи Питијадата требаше да прерасне во меѓународна со учество на гости од Франција, кои ги купиле своите авионски билети за доаѓање во Велес како и со учество на бригадири - акцијаши од просторите на поранешна Југославија.

- Ќе ги замолиме угостителите во Велес сепак на денот да одржувањето на Питијадата да го приготвуваат специјалитетот и во своите објекти да поканат чалгија за да ја негуваме и на тој начин македонската култура и традиција. На ударниот ден на пошумувањето, кој ќе гледаме да го поврземе со денот на Општина Велес 9 и 10 Ноември, да организираме Хепенинг на езеро Младост со настап на музичари кои бесплатно ќе настапат. Таму ќе пошумуваат нашите пријатели кои ќе ги поканиме од секаде и се надевам дека ќе смогнеме сили сите да ги почестиме со пита пастрмајлија, додаде Коцевски.

Поради покажан голем интерес општината во најкус можен рок ќе отвори и посебна, донаторска жиро сметка на која ќе можат сите заинтересирани граѓани, фирми, донатори да ги уплаќаат своите донации за ревитализација на езерскиот брег по пожарот на „Младост“. По групата ДНК и македонско американска асоцијација ја известила општината за донација во висина од 90 илјади денари./У.Ј

Поврзани вести

E baner

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

10 (десет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2019 година.

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство ( предност имаат кандидати со работно искуство со машини )

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  hrmk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2019 година .

Најново