Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

PorakizaDaunovsindromiAutizam fin

Со повеќе активности кои имаа за цел подигнување на јавната свест кај младата популација поточно помеѓу учениците од редовните основни училишта во Општина Велес и годинава беа одбележани 2-ри Април - Светскиот ден на лицата со Аутизам како и 21-ви Март - Светскиот ден на лицата со Даунов синдром.

edukacijaDaunovsindromiAutizam fin

-Преку низа активности, се приклучуваме во кампањата „Попреченоста е само прашање на перцепција“ на Институтот за различности во медиуми од Лондон, Македонскиот институт за медиуми и Националниот совет на инвалидски организации на Македонија. Во соработка со секторот за образование при Општина Велес, на 18 март, во салата на општината, од страна на дефектолозите Весна Басаров и Мирјана Дамњановиќ, беше реализирано предавање за наставниците од четвртите и петтите одделенија како и пред стручните служби на редовните основни училишта на која беа едуцирани за карактеристиките на лицата со Даунов синдром и Аутизам, за значењето на двата светски денови посветени на лицата со Даунов синдром и Аутизам и притоа им беа дадени насоки и наставни материјали за реализација на еден наставен час со нивните ученици. Иницијативата беше прифатена, со големо задоволство, од страна на слушателите кои покажаа желба за посета на час заедно со ученици со Даунов синдром и Аутизам, рече дефектологот Весна Басаров.

CaszaDaunovsindromiautizam fin

Таа додаде дека ученици со аутизам, заедно со дефектолози, координатори на оваа активност, ги посетија редовните училишта на територијата на општината кога наставнички од петтите одделенија одржаа час за запознавање на учениците со карактеристиките и можностите на лицата со Аутизам.

CaszaDaunovsindromiautizam 1fin

Специјален гостин беше Јордан Андов, лице со Аутизам, поранешен ученик во ПОУ „Маца Овчарова“ и голем активист на полето на подигнувањето на јавната свест за лицата со аутизам. Тој со задоволство ги истакна своите најнови постигнувања и освоени спортски медали како и поетски награди за потоа пред учениците да ги изрецитира поемите „Копачите“ од Кочо Рацин и „Умилкување“ од Петре М. Андреевски.

Ucenivkicas fin

Исто така, годинава, ученици со Даунов синдром со своите наставнички, дефектолози од ПОУ „Маца Овчарова“, ги посетија редовните училишта во Општина Велес, каде наставничките од четвртите одделенија, по претходно дадени насоки, одржаа час за запознавање на нивните ученици со карактеристиките и пред се можностите на лицата со Даунов синдром. Учениците преку видео презентација, филм, боење на „чорапчиња“ и заедничко дружење го одбележаа овој значаен ден и соопштија дека очекуваат повторна средба. 

corapcinja fin

Општина Велес е една од водечките, која ги заштитува, промовира и унапредува правата на лицата со попреченост, преку низа активности, кои се загарантирани со стратешкиот документ „ЛАПЛИ“ поточно Локален акционен план за лица со инвалидност како редок и служи за пример во државата.

21mart odbelezuvanje fin

Инаку, Центарот за поддршка на лица со интелектуална попреченост „ПОРАКА“ од Велес, кој е дел од истоимениот Републички центар за поддршка на лица со интелектуална попреченост како и од Националниот сојуз на инвалидски организации во Македонија, во континуирана соработка со ПОУ „Маца Овчарова“ и здружение на граѓани „Попи“,  пет години ги организираат одбележувањата на двата светски дена, првиот посветен на лицата со Даунов синдром и вториот на Аутизам во Општина Велес со цел да се подигне јавната свест за прифаќање на лицата со попреченост./У.Ј

 

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/10/2019 година.

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/10/2019 година.