Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Не само што нема кој да им го откупи туку и оние малкуте откупувачи им нудат екстремно ниска цена за килограм јачмен и пченица на велешките земјоделци. Ако досега килограм јачмен го откупуваа по 8,5 денари сега цената е намалена на 8 денари, а до каде ќе оди намалувањето никој не знае. За земјоделците исплатата за родот е уште поголем проблем. Тие дури не се осудуваат да ги прашаат откупувачите кога ќе им ги дадат парите за житните култури.

„И годинава се соочуваме со истиот проблем. Јачменот и пченицата родија и преродија. Од хектар собираме и по четири илјади килограми. Компаниите Агриа и Сокол се единствени што откупуваат но по многу ниска цена. Под јачмен јас имам 500 хектари а под пченица 120. Досега ми е предаден само една четвртина од родот на јачменот а пченицата се уште не сум почнал да ја жнеам“, рече Ивица Стојчев, од Иванковци.

„Најпрво јачменот ни го откупуваа по 8,5 денари а сега цената за килограм ја намалија на осум денари. Половината од родот го предадов додека другата стои во амбари и чека купувачи. Ако до минатата година имаше сточари кои ни го откупуваа јачменот сега ни тие ги нема. За цена не прашуваме оти се плашиме дека нема да ни го земат родот. Ни велат дека до нова година ќе ги добиеме парите. За пченицата пак никој не се интересира, по се изгледа таа наместо за производтсво на леб ќе заврши како добиточна храна и тоа по цена од осум денари за килогра“, рече Дуле Митиќ, од Иванковци.

Годинава во велешко под пченица и јачмен се посеани над седум илјади хектари од кои три илјади под лебно жито. Само во реонот на Иванковци под житарица се посеани над илјада и сто хектари од кои седумстотини се под јачмен.

Стоилко Андреевски

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново