Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

На семејствата кои повеќе од една деценија се корисници на таканаречените социјални станови во населбата Тунел 2 се уште не им е решено станбеното прашање. Договорот со право на откуп кој минатата година го склучија со АД за изградба и стопанисување со станбен и деловен простор ги предвидува само нивните обврски ноп не и права. Со вакви реакции денеска излезе велешката опозиција.

Според неа тоа се штетни договори и тоа од повеќе аспекти. Од СДСМ тврдат дека за стан со иста квадратура се плаќа различна цена за закупнина во зависност од бројот на членовите на семејството и нивните приходи.

„ Договорите за закуп од 2015 година се штетни во повеќе сегменти – посебно во делот на определување на висината на закупнината која не е фиксна за периодот за кој е склучен договорот, туку секоја година се менува во зависност од приходите на семејството.

Потенцираме дека ваквата одредба е штетна и дополнително ја продлабочува економска несигурност кај корисниците.

Односот на ВМРО–ДПМНЕ кон оваа категорија корисници на станови не е ништо друго, освен сеење магла со цел да имаат контрола врз корисниците на станови за свои потреби“, рече Дејан Арсовски, О.О на СДСМ.

Според опозицијата овие граѓани две и пол години плаќаат кирија за становите без склучени договори. Тие бараат надлежните институции веднаш да пристапат кон решавање на овој проблем./Д.С

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново