Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Уште една интересна фотографија деновиве откривме во едно велешко семејство. Таа потекнува од 1908 година и на неа е прикажано знамето на зарзаватчиите од Велес направено во знак на благодарност кон Уриетот и доаѓањето на власт на младотурските револуционери.

Оваа фотографијата ја добивме од велешанецот Миле Паунов кој ја раскажа приказната за двете велешанки , за неговата баба Рајна Паунова и нејзината другарка, везачки во Велес кои во знак на благодарност за големите промени во тогашното Турското царство со срма го извезиле знамето што било подарено од името на здружението на Зарзаватчиите од Велес.

Тогаш, по прогласување на УРИЕТОТ, голема прослава се одржала и во Велес. Претседателот на здружението бил Диме Паунов, сопруг на Рајна. Тој прв го зел знамето и заедно со останатите зарзаватчии и бавчаванџии го носеле по улиците на Велес за потоа да биде одржан и собир на градското пазариште. Диме Паунов говорел на собирот за донесените слободарски закони на Младотурците.

На знамето во горниот дел се извезени букви на старотурски јазик додека во долниот дел на црковно словенски букви и на чист велешки дијалект. Со нив е напишано: „Велешко зарзаватчиско друштво: Да живее свобода, братство, рабенство! 11.јул.1908 “. Инаку ова знаме долги години стоело во каселата на Рајна за на крајот Миле да го предаде во Македонскиот Историски музеј во Скопје, каде што и денес се чува.

Фотографија од знамето се чува и во Архивот и Народниот музеј во Велес.

Стоилко Андреевски

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново