Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Исправна за пиење била  само водата од градскиот водовот, така покажуваат анализите на Центарот за јавно здравје во Велес, направени во 2015 година.  Здрава за пиење била  и водата во селата кои се приклучени на градскиот водовод. Лекарите предупредувале за природните чешми во градот и околината. Од направените анализи на 70 примероци е констатирано било дека  сите се бактериолошки и хемиски неисправни. Кај некои од нив забележана била висока концентрација на нитрати и матност над максимално дозволените граници.

Во извештајот на Центарот за јавно здравје  за 2015 година стои дека небезбедна за пиење е и водата од селските водоводи, речиси во сите села кои со вода се снабдуваат со водовод е регистрирана бактериолошка неиспраност.  Во извештајот стои дека  зеле примероци и од природните чешми и бунари. Од вкупно 16 примероци на вода анализите покажале дека шест од нив се загадени. Кај хемиски неисправните води регистрирано е големо количество на нитрати и матност и тоа над максимално дозволените концентрации, додека пак кај бактериолошко неисправните води биле забележани бактеријата ешерихија коли и колиформните бактерии, предизвикувачи на заразни цревни заболувања.

Овој извештај на Центарот за јавно здравје денеска ќе биде презентиран на седницата на советот на општина Велес. Ќе важат ли истите препораки како и лани кои се однесуваа на строга забрана за пиење на водата од селските водоводи и природните чешми, ќе се знае откако ќе излезат резултатите од анализите на земените мостри вода./Д.С

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново