Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Два деновиве ќе започнат да се реконструираат и уште за два рекреативни пензионерски домови велешкото Здружени на пензионери чека одлуки од општините Велес и Градско. Откако општина Чашка донесе одлуки со кои им ги преотстапи зградите на старите училишта во селата Мокрени и Богомила велешкото здружение ги започна подготовките за поправки и преадаптирање на просторот.  На овој начин здужението започна да ја реализира програмската активност за обезбедување на објекти кои ќе служат за престој во природа, за рекреација а по потреба и за домување на пензионери кои останале сами. Сепак објектите ќе можат да ги користат и останатите граѓани.

„Во моментов сме во преговори со заинтересираните фирми за изведување на градежни работи во двата објекти во општина Чашка. Комплетно ќе ги реновираме и внатрешно ќе ги уредиме. Освен преадаптација во собите ќе направиме нови купатила и тоалети. Ќе поставиме нов патос и ќе купиме нов мебел. Ќе го уредиме просторот пред објектите. Имаме за цел да им понудиме можност за туристички и рекреативен престој во природа на нашите членови а потоа и на сите заинтересирани граѓани,“ рече претседателот на здружението Веле Алексоски.

Капацитетот на домот во Мокрени ќе изнесува 30 легла а две легла помалку ќе има домот во Богомила. Пензионерското здружение сега ја очекува одлуката на Советот на општина Велес од кого зависи дали и  училишната зграда во најатрактивниот предел во селото Ораовец ќе може да се преадаптира во рекреативен центар. На таква одлука се чека и од Советот на општина Градско.

„Нашата цел е во објектите кои се оставени на забот на времето, значи постојат и се квалитетни градби но во нив одамна запрел детскиот џагор, да ги преадаптираме во корисни места. Подготвени сме и финансиски обезбедени за првичните инвестиции. Потоа ќе се обидеме преку проекти да обезбедиме дополнителни сретства со кои ќе оплеменуваме и ревитализираме содржини кои ќе им бидат корисни на сите граѓани во споменатите општини. И ќе ни биде мило ако нашата иницијатива ја прифати пошироката заедница, граѓанските здруженија, бизнис секторот, младите луѓе со кои сакаме да соработуваме,“ рече Алексоски.

Ова е прва ваква иницијатива на пензионерско здружение во државата. Отворањето на рекреативните домови се очекува да придонесат во развојот на руралниот туризам./У.Ј

Поврзани вести

E baner

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

10 (десет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2019 година.

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство ( предност имаат кандидати со работно искуство со машини )

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  hrmk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2019 година .

Најново