Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Човекот кој во неколку наврати до сега скромно се крие зад својата хуманост помагајќи им на поединци и  институции, на луѓе во тешка материјлна состојба, денеска уште еднаш ја покажа својата големина. За Пене Александров од Росоман несомнено е дека со години ќе зборува фамилијата Гаврилови од село Трстеник.

Собата во која растат двете малолетни деца,  која до пред некој ден беше во очајна ситуација, денеска блесна во модерно уредена детска соба исполнета со многу љубов и емоции.

Благодарение на чичко Пене,  Слободанка која е шесто оделение и Димитрија трето од денеска ќе учат и седат во нормални услови. Заедно со нив се радуваше и нивниот татко 38 годишнит Драган кој е самохран родител. Фамилијата егзистира со неговите месечно заработени 7000 денари, а Драган вели дека тешко е да се биде и мајка и татко. Децата како деца си бараат многу нешта но нашите можности се мали.

„Ретко кој од роднините или пријателите изразиле желба да помогнат, а Пене е првиот човек на кого благодарни ќе му бидеме целиот живот“ рече Драган Гаврилов.

„ Сега имаме детска соба како од филмовите. Во нашето топло катче ќе учиме најмногу и ќе можеме да поканиме другарчиња да си играме заедно. На чичко Пене му ветивме дека ќе бидеме послушни, ќе учиме и ќе носиме само петки, тој од нас побара само да не го заборавиме, но ние секогаш ќе го сакаме и ќе се грижиме за него“ не ја криеја својата радост Слободанка и Димитрија.

Од старата соба на овие две дечиња остана како спомен само сликата на нивната мајка. Таа одамна починала и ги оставила сираци за кои се грижи нивниот татко, а помага и дедото.

Социјалниот статус не им дозволува многу луксус но велат живеат скромно и немаат огромни потреби. Најважно им е да се здрави и секогаш заедно. Со помошта на Пене Александров оваа фамилија наскоро ќе добие и нова дневна соба за кој целиот материјал е веќе нарачан. Александров како и до сега монтот го искористи само да ја подели среќата со овие две дечиња. И денеска не сакаше да зборува пред камерата на КТВ. Нагласи  дека Гаврилови остануваат во неговото срце и порача да се разбуди хуманоста и кај останатите кои имаат финансиска моќ да им помогнат на социјално загрозените фамилии кај кои децата треба да бидат пред се`.

Aнгел Данов

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново