Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Robert Besovski fin

Од сопствените приходи, за една година, Општина Градско го намали долгот за 100 илјади евра и се спаси од банкрот. Со враќање на наследените долгови, општината, продолжува штом на нејзината жиро сметка Владата ги префрли доделените неповратни и наменски 221 илјади евра. Така ќе се преполови вкупниот наследен долг од 600 илјади евра, соопшти градоначалникот Роберт Бешовски.

- Најголем фокус по превземањето на функцијата посветив на враќањето на долговите на општината која беше на работ на банкрот со блокирана сметка. За да може да се развива едно населено место, да се градат патишта и улици, да се создаваат услови за развој на стопанството, да се привлечат инвеститори, основно е да се има урбанистички план. Овој клучен документ Градско до сега го немаше и не можеше да аплицира за добивање грантови и кредити. Затоа Градско со години стагнираше во развојот. И оние што сакаа да ни помогнат не можеа да го сторат тоа. Посветивме многу време и труд за оваа цел и конечно, овој состав на Советот на Општина Градско го донесе урбанистичкиот план. Сега граѓаните можат да ги дооформат дворните површини, да ги приклучат новите објекти на електрична мрежа за многу поефтина цена, општината може да издава градежни дозволи, да отуѓува градежно земјиште и да ја развива инфраструктурата, рече градоначалникот Бешовски.

Publika fin

Свечена седница по повод Денот на Општина Градско

Општината по донесувањето на ГУП-от ја започна изработката и на планската документација за оформување на индустриска зона. Имајќи ја предвид географската положба на општината, комуникациските врски со регионални и меѓународни патни мрежи и железничката пруга сега се очекуваат првите инвеститори, домашнии и странски, што ќе овозможи планирање на економскиот развој на Градско.

-Изработивме и аплицириавме два проекта во министерството за транспорт и врски за средства во висина до 300 илјади евра одобрени средства преку европска инвестициона банка и тоа за подобрување на водоснабдувањето за населба Градско - изградба на потисен цевковод од бунарот кај Улански мост до резервоарот за вода во Градско и изградба на нализациона мрежа за населба стопанство. Проектот за канализација е во фаза на консултации и ќе треба да направиме измена на проектната документација за да можиме да почниме напролет со реализација на овој проект многу важен за жителите на наслеба стопанство во Градско, рече Бешовски.

cicevo fin

Градоначалникот исто така соопшти дека општината конечно најде решение и за проблемот со недостаток на вода за пиење за населбата Градско.

-Направивме испитување и откривме добра локација за бушење за вода и обезбедивме средства во висина од 10 илјади евра во вид на донација. Локацијата се наоѓа над фармата на „Агрија“, покрај патот за село Чичево каде во непосредна близина ќе се спои и со цевководот кој води од село Горно Чичево до резервоарот во Градско. Исто така на крстопатот на патот за село Горно Чичево и Манастирот ќе се спојат цевководот од село Горно Чичево со цевководот за резервоарот за село Долно Чичево и таа вода ќе се користи само за двете населени места со што ќе го решиме проблемот со недостатокот на вода и за Долно Чичево. Со донацијата за бушење ќе се реализираат две бушотини, претходно споменатата за населба Градско и втората за село Водоврати, со што ќе го решиме и долгогодишен проблем со вода за пиење на житеелите од ова село, додаде Бешовски.

pred spomenik fin

Проектот бушење за населба Градско, е во фаза на реализација, агажирана е фирмата изведувач која го подготвува теренот и опремата за работа. Исто така во првата година од работата на Градоначалникот Бешовски изработена е техничка документација за изградба на улици за сите населени места во должина од 2.500 метри.

- Средствата ги обезбедивме од Бирото за регионален развој при Министерството за локална самоуправа во висина од 345.904,00 ден. Изработивме техничка документација за изградба на канализациона мрежа за три населени места, Подлес, Горно и Долно Чичево за која обезбедивме средства од Министерство за животна средина во висина од 300.000 ден. Ќе споделам уште една убава вест за Општина Градско која се однесува на одлуката на Владата на РМ со која правото на сопственост на мотелот „Стоби“ кај Градско да го пренесе на Општина Градско. Општината веќе има заинтересирани инвеститори кои на овој простор ќе изградат современ комплекс со мотел, терминал, паркинг и објект за продажба на локални земјоделски производи, додаде Бешовски.

motelStobi fin

Стариот мотел „Стоби“ на излезот од населба Градско

Сега општината го очекува својот препород особено наменет за сопствените граѓани бидејќи остварувањето на придобивките како што се слевањето на средства во општинската каса ќе овозможат реализирање на инфраструктурни проекти, отворање на нови работни места, развој на транзитниот туризам или причини зошто почесто ќе треба да се посетува и престојува во Градско./У.Ј

Поврзани вести

E baner

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

10 (десет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2019 година.

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство ( предност имаат кандидати со работно искуство со машини )

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  hrmk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2019 година .

Најново