Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Josif Dircevski fin

12.05.2020

Во зима без греење и во лето без ладење во трошна просторија во село Војница, која ни оддалеку не остава впечаток на место за живеење, сам и изолиран од светот, од луѓето и од цивилизацијата, со години живее Јосиф Дурчевски. Собата во распаѓање е дом на седумдесет и две годишниот маж иако во неа има само еден железен кревет, една маса и неколку столици. Нема ни електричната енергија ниту водата. Јосиф живее и без нив, тивко и мирно, опкружен со јад, беда и подалеку од центарот на селото, од улицата и од луѓето. Тој нема семејство.

Јосиф не ја одбива порцијата со топол оброк но не ја ни бара. Ја прифаќа во знак на благодарност за исцепени дрва или друга помош што некому ја дал, ја заработил иако боледува од кила. Под привидниот спокој на лицето, секако, се крие немир што добронамерникот кој одлучил да го посети ќе го препознае доколку ја стекне довербата за разговор. Неговиот покајнички начин на живот , што сам одлучил да го живее, крие тешка човечка судбина.

SobanaJosufDurcevski fin

За неа многу не сакаат да зборуваат ниту соседите, сопственици на викендици од Велес, кои се оддалечени од колибката на Дурчевски. Но, го сожалуваат особено неговиот избор свесно, сам да се казнува до денес иако одамна бил казет.

-Не можеме да го гледаме како пропаѓа и се уништува, сега веќе старее па затоа одлучивме ние за него да побараме помош. Тивок и скромен човек е. Глас не можеш да му чуеш. Помогнете му затоа што тој од никого ништо не бара, животот го изживеа во молк. Му треба помош, прво во храна и облека, потоа во топла постелнина, во покуќнина но и во лекови што сам не може да ги купи од малата парична, социјална помош, велат првите соседи. 

Кога тие се во селото на Јосиф му даваат храна, го помагаат, кој колку може. Но колку тоа постојано е доволно за сам и болен човек?

-Јосиф Дурчевски е корисник на социјална помош, соопштија од Центарот за социјални работи во Велес. Тие веќе побараа помош од Општина Чашка, каде селото географски припаѓа.

JosifDurcevskiiGoranStojanovski fin

-Го посетив Јосиф, разговарав со него и му однесовме пакет со храна и со хигиенски средства. Знам дека тоа не е доволно. Тој живее во нехумани услови за живот. Му предложив привремено сместување но тој не сака да се сели, да живее на друго место. Скромно ја одби и понудената помош за операција. Општината ќе му помогне но упатувам апел до сите, до хуманите граѓани и граѓански организации како и до државните институции, да превземеме поширока акција и да му помогнеме. Ќе го актуелизирам случајот штом олабават мерките против коронавирусот. Јосиф без разлика низ што минал, човек е што има право на подобар и поквалитетен живот, особено сега кога годините го навасале и не може сам нешто да стори, рече градоначалникот Горан Стојановски.

Државата треба да му помогне на Јосиф Дурчевски, неодложно и итно. Но, ако добронамерни граѓани и граѓански организации го прочитаат текстот и одлучат да го посетат Јосиф можат да однесат храна, што не се приготвува и лекови, без кои тој не може да живее. Не се колебарјте, иако се му треба, скромниот човек ништо од вас нема да бара.

Убавка Јаневска

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново