Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

CaskaGradonacalnik fin

Општина Чашка за две години доби 132 милиони денари од Јавното претпријатие за државни патишта за реализација на проекти за асфалтирање на 6,5 км од патниот правец населба Чашка - село Лисиче, потоа од село Бусилци до село Стари Град, регионалниот пат од село Согле до село Богомила, изградба на мост во село Богомила во вредност од 14,5 милиони денари во изведба на фирмата „Жикол“ и 6 км од регионалниот патен правец село Гостиражни - село Богомила во вредност од 50 милиони денари.

- Со оглед на тоа дека се ближи есента а патот Гостиражне - Богомила се наоѓа во планински предел се надевам дека ЈП Македонија пат ќе успее годинава да го асфалтира овој патен правец, рече градоначалникот на Општина Чашка Горан Стојановски.

На одбележувањето на дваесет и третата годишнина на општината, 21 август, Стојановски од капиталните инвестиции, го издвои проектот со кои ќе се гради водовод во село Горно Јаболчиште за кои се обезбедени 240 илјади евра од втората фаза на ЕБОР и на Министерството за транспорт и врски како и обезбедените средства за асфалтирање на четири краци од улици во населба Чашка, под улицата „Кочо Рацин“ како и патот кон село Бусилци и патот кон село Војница.

- Ќе го уредиме плоштадот во населба Чашка за што од Бирото за регионален развој добивме 1,5 милиони денари и добивме уште 1,9 милиони денари за набавка на мултифункционално возило за чистење на банкините на локалните и на регионалните патишта. На територијата на општината има 132 км регионални и 125 км локални патишта. По територија Општина Чашка е четврта во државата и има голема патна мрежа, додаде Стојановски.

OpstinaCaskagosti fin

Градоначалникот најави решавање и на проблемот со водоснабдувањето на населба Чашка, особено изразен во летниот период, откако набави пумпи за водоводите кои се под надлежност на јавното комунално претпријатие кои не можат да се стават во функција поради малото количество на вода.

- Проблемот е најизразен во селата Богомла и Согле, од каде водоводот го превземавме лани во месец ноември, како и во населбата Чашка. Годинава во трите населени места извршивме испитувања и констатиран се локации со количини на вода. Општината, со ребалансот на буџетот планиран за во понеделник на седницата на Советот, кога се очекуваат измени и на јавните набавки ќе можеме да ги започнеме бушењата на локации во овие три и на четврта локација во село Мартолци, кое е евидентирано во претходната програма. Бушењата ќе се реализираат на длабочина од триесет метри со пресек на цефка од фи три, рече Стојановски.

OpshtinaCaskasportskasala fin

На денешното свечено одбележување на денот на Општина Чашка беше промовирана и спортската сала, во завршна изведба, што е добиена од Министерството за образование. Таа чини 400 илади евра и се наоѓа во дворот на ООУ „Тодор Јанев“. Според Стојановски по комплетното завршување на спортскиот објект ќе се оплемени и пристапот до него со детски забавен парк, зеленило, тревници и други елементи со цел освен учениците салата да ја користат и граѓаните во општината.

Градоначалникот за годинава најави реконструкција на спортската сала во состав на подрачното училиште во село Мелница од општински пари како и изградба на спортска сала во село Горно Јаболчиште преку програмата „Десет спортски сали во рурални средини“ на Министерството за образование за која општината ќе подготви апликација./У.Ј

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/10/2019 година.

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/10/2019 година.