Рачно изработените креативни производи на Креативките од Свети Николе, кои во изминатата година беа учеснички во проектот „Економско јакнење на жените од Вардарскиот регион“, денеска се поставени во витрини во ресторанот Москва на Славјанскиот универзитет во Свети Николе. Креативките дојдоа и се вклучија во редењето на витрините со нивните изработени производи за да ги промовираат пред своите сограѓани. Станува збор за убави рачни изработки на накит, ташни и украсни предмети што сега чекаат на потенцијални купувачи.

БИМ Свети Николе АД, лани, во периодот Јануари – Декември оствари позитивен финансиски резултат од вкупно 31.211.000 денари.

„Искажаната добивка е резултат на зголемената побарувачка и реализација на производите на БИМ поточно на зголемените приходи и намаленото учество на трошоците во вкупните приходи.

Во неревидираниот Биланс на успех, остварените приходи од продажба изнесуваат 307.002.000 денари и тие се за 25% поголеми во споредба со приходи од продажба остварени во 2014 година кога изнесуваа 245.186.000 денари. По структура на застапеност приходите од домашен пазар учествуваат со 40%, додека од странскиот пазар со 60%“, информираат од компанијата.

Шест светиниколчанки , членки на Организацијата на жени во неделата учествувале на манифестацијата „Недела на традицијата Св. Трифун 2016“. Настанот се одртжа во Винаријата Еленов во Демир Капија, во организација на Центарот за едукација и вмрежување во туризмот „Цене“ и општина Демир Капија.

Три години затвор – ова е казната што судијата Сашко Георгиев од Основниот суд во Штип му ја одреди на полицаецот од Свети Николе, Бранко Петков за убиство во нужна одбрана. Роднините на починатиот Далибор Илиевски ја дочекаа пресудата шокирани, така што мајката на Далибор револтирано праша дали судот донесе вака мала казна за убиство, само поради тоа што тие имаат темна боја на кожата.

Статистиката покажа дека жените во Свети Николе најмногу заболуваат од рак на дојка. Оваа информација ги поттикна активистките на Организацијата на жени од овој град да превземат активности за набавка на медицинскиот апарат мамограф. Работеа посветено, упорно, стручно и пожртвувано на својата иницијатива и на уште неколку други полиња од општественото живеење во локалната заедница. Тоа не остана не забележано бидејќи  токму новинарите од источниот регион на државата преку регионалниот центар  „Исток“, дел од Здружението на новинари на Македонија, лани во месец мај им додели признание за најуспешна организација.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

 
   
   
   
   

Најново