Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

svetinikole fin

31.03.2020

Фејсбук група cоставена од неколку стотина членови, „Мајки на трудничко“, чиј основачи се токму жените на кои им истекува породилното отсуство, со допис до Дума.мк се обратија да го објави нивното барање упатено до владата поради настанатата ситуација со коронавирусот. Тие бараат да биде донесена одлука според која владата ќе го продолжи нивното породилно боледување затоа што тие не се во можност да ги остават нивните бебиња и да тргнат на работа. Во групата има велешанки, светиниколчанки, кавадарчанки кои го потпишаа барањето:

„Со оглед на сериозноста на пандемијата која го зафати светот, а и нашата земја, во услови кога градинките не работат, а и ризично е воопшто мајка која оди секојдневно на работа во работното време да се грижи за мало бебе, “ пишува во барањето.

Мајките кои користат породилно боледување кое истекува за ден или два се најбројни. Велејќи дека породилно отсуство кое треба да заврши во ден на вонредна состојба и во услови кога голем број работодавачи не дозволуваат користење годишен одмор од Владата бараат да им се продолжи породилното отсуство додека трае вонредната состојба, односно негово времетраење од барем 12 месеци.“/У.Ј

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново