Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Кети Борисовска e прогласена за актерка на годината и Фаик Мефаиловски за актер на 2017 година. Наградите ги востанови велешки театар „Јордан Хаџи Константинов Џинот“ во кој Борисовска и Мефаиловски се професинално ангажирани. Со цел за поголема мотивација и реално вреднување на покажаните работни резултати Признание му беше доделено и на сценскиот работник Спасе Петрушев. Тројцата наградени добија парична награда, признание и статуетка.

- Убаво се чувствувам. Имам измешани емоции. Кога дознав дека ја добивам наградата за 2017 година веднаш ми се врати тој филм на моите почетоци, целиот 14 годишен пат исполнет со многу труд, многу солзи, многу насмевки, присуство на сцената, дружења, пибликата.Убаво задоволство е се разбира. Таа ќе биде поттик не само за мене, Фаик и Спасе туку и за другите колеги, рече Борисовска. 

- Тоа е прекрасно чувство затоа што знаеш кога во годината во која најмногу си изработил тоа било нешто добро. Како што кажа Кети тоа ќе биде поттик не само за нас туку и за сите останати во работниот колектив да се трудиме да ја земеме таа награда. Чувството е прекрасно затоа што ни ја доделуваат колегите со кои работиме затоа што ние сме семејство и театарот мора да биде семејство и мора да има љубов, почитување и признанија за тој што во една измината година сработил најмногу, рече Мефаиловскив имаат во своите раце.

Актерката Кети Борисовска наградата ја доби за улогата на Ана Комнена во истоимената претстава но и затоа што таа одигра 48 претстави, што се наоѓаа на репертоартот на театарот, во оваа година меѓу кои се „Театар љубов моја“, и „Чавката во „Волшебникот од Оз“.

Актерот Фаик Мефаиловски зад себе има четиригодишно професионално искуство. Тој е награден за толкувањето на ликот на Петар Хермит во претставата „Ана Комнена“. Тој настапи во вкупно прикажани 67 претстави пред публиката во кои беше и Ерџан „Синиот портокал“, Планер во „Тирамису“ и Страшилото во „Волшебникот од Оз“.

Сценскиот работник Спасе Петрушев беше ангажиран како реквизитер во вкупно 120 претстави на редовниот репертоар на велешки театар.

Во чест на наградените, во саботата на 23 декември, нивните колеги ја одиграа претставата ,,Вдовицата се мажи,, во режија на Младен Крстевски, работена по текст на Чехов./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново