Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Станува збор за добро познатата приказна за трите прасенца, Бушавко, Палавко и Темелко, кои се музичари и свират на хармоника, дајре и труба. Но, тие сеуште не свират најдобро. Живеат на една мала фарма, далеку од светлата на големиот град. Бушавко свири на хармоника, Палавко на дајре, а Темелко на труба. Тие во претставата ќе одлучат да ја напуштат фармата за да се запишат на музичка академија и да научат да свират одлично на своите инструменти.

Но, тука е и неизбежниот и страшен Волк, кој сака да ги изеде! Бидејќи се тргнати на пат и немаат заштита како на својата фарма, а се наближува ноќта, размислуваат како да се скријат од Волкот, кој ги следи.

Тогаш најпаметното од нив, Темелко, предлага да си изградат куќички, додека Палавко и Бушавко се побунуваат велејќи, дека тие се музичари, а не ѕидари. Но дали, ќе изградат куќички и како ќе се спасат од Волкот, ќе дознаете на крајот на претставата.

Кореограф на оваа претстава на Македонската опера и балет е Олга Панго, костимите се на Марија Папучевска, а во претставата настапуваат солистите на Балетот на МОБ: Маја Митровска Богојевски, Дафина Даниловска Кочевска, Билјана Басмаџиева, Агим Бафтии и Едона Пајазити.

Претставата „Трите прасенца“ во Велес ќе гостува во среда, на 30 ноември годинава со две изведби. Првата ќе започне во 17,30 а втората во 19 часот./ У.Ј

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново