Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Од стихови на триесет и седум поети од Велес се состои најновиот зборник „Велешки поетски пулсирања“ во издаваштво на клубот на издавачи Коста Солев Рацин. Тој вчера беше промовиран пред велешката читателска публика во ликовниот салон. Освен на членовите на клубот, во зборникот се наоѓаат песни и на младите поети од Велес, веќе докажани и наградувани во областа на поезијата.

- Горди сме на ова што го работиме и се надеваме дека како традиција ќе продолжи и понатаму затоа што претставува еден своевиден запис на творештвото, на културата во областа на поезијата на нашиот град. Имаме членови кои што потекнуваат од град Велес но живеат во дијаспората Тоа се Соња Теировска Ѓурчик, Ицо Најдовски Перин кој живее во Австралија, Нове Младеновски од Австралија и Вера Самарјанин која живее во Италија, рече претседателката на клубот на писатели Коста Солев Рацин, Лила Арсова.

Особено горди сме на нашите средношколци кои покажуваат голема љубов кон пишаниот збор, вели Арсова. Тие веќе се докажани поети со многубројни републички, државни и меѓународни награди и признанија. Членовите на клубот постојано им даваат шанса, учествувајќи на разни поетски конкурси и манифестации.

- Гледаме да учествуваат на колку што е можен поголем број на конкурси, меѓународни, државни и републички. Никогаш не ги изоставуваме од нашите активности . Секогаш се добредојдени и секогаш ги вклучуваме кога имаат време и желба да соработуваат со нас. Ги посетуваме средните училишта со поетски каравани, организираме конкурси и манифестации на кои што тие можат да земат свое учество, рече Арсова.

Зборникот „Велешки поетски пулсирања“ се издава трета година по ред./Д.С

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново