Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Во куќата на Касапови во Велес започна дванаесетата по ред ликовна колонија „Папрадишки мајстори“. На отворањето на оваа реномирана културна манифестациј, која од година во година се повеќе го привлекува вниманието на домашните и странските уметници, присуствуваа поголем број љубители на уметноста од Велес.

На годинашната колонија „Папрадишки мајстори“ учествуваат 20 уметници од Русија, Турција, Словачка, Унгарија, Бугарија, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора и Македонија.

Според кординаторот на колонијата, склупторот Ангел Коруновски и годинава уметниците во куќата на Касапови и спомен куќата на преродбеникот Јордан Хаџи Константинов Џинот ќе творат дела од старата на далеку позната велешка архитектура како и со мотиви од историските и културните споменици на Велес и неговата околина. Во наредните десет дена тие ќе се дружат и ќе создаваат дела што ќе останат во трајна сопственост на колонијата.

Организатор на колонијата, што финансиски ја помага и министерството за култура, е општина Велес.

Традиционално, делата на уметниците создадени на годинешната ликовната колонија „Папрадишки мајстори“ ќе бидат изложени во Ликовниот салон на 9 ти ноември, денот на општина Велес. /С.А

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново