Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Излегоа од печат последните броеви од списанието „Стрип креатор“ на Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес. Списанието е продолжение на поранешното „Стрип арт“ и заедно со специјалното издание „Стрип алманах“ е единственото стрип издание кое редовно се издава.

Со ова Македонскиот стрип центар продолжува да ја запазува традицијата да ги објавува наградените стрипови од претходниот, тринаесети по ред Интернационален стрип салон „Велес 2015“. Во најновите изданија на Стрип креатор се наоѓаат имињата на доајенот на македонскиот стрип Миле Топуз, како и на стрип цртачите Раде Дичоски, Мирко Бојаџиевски, Ненад Станчев, Оливер Цветковски, Јована Велинова, сестрите Ана и Јана Лазарески како и децата Никола Димов, и Димитар Димовски.

„Со свои авторски текстови за поранешната стрип ревија „МАК СТРИП“ како и за познатиот издавач Ервин Рустемагиќ се јавува Александар Стеванов, кој истовремено ги подготви и македонските фонтови во преведените стрипови. Впрочем, како што подвлекуваат во СЦМ-Велес,интернационалниот стрип салон и оваа ревија се место каде бројни македонски стрип автори ги издале своите први стрипови,први контакти со автори ,издавачи и фестивали од други држави, први искуства и поттик за нивно натамошно делување во развојот на македонската стрип сцена“, рече Томче Трајков.

Од Стрип центарот на Македонија велат дека на ова тло се уште има неискористен потенцијал во македонската стрип сцена, за што центарот максимално ќе се залага за нивно промовирање.

Даниела Саздова

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново