158600325 4419926448071215 7917411219314589410 n

08.03.2021
Во просториите на Локална библиотека „Гоце Делчев“ во Велес, денеска се оддржа промоција на книгата „Неверство“ од авторката Емилија Златкова-Анастасовкса. Оваа книга е во издание на издавачката куќа „Полица“. Поради пандемијата од Ковид-19 промоцијата се одвиваше онлајн преку страницата на локалната библиотека.

kultura

05.03.2021

Во Галеријата при Домот на културата “Иван Мазов - Климе“ Кавадарци, вечерва, ќе биде отворена изложба на дела на познати македонски ликовни уметници кои биле учесници на Ликовната колонија “Караманов 2020“ во Радовиш. Исто така на изложбата ќе бидат изложени и дела од млади творци инаку учесници на колонијата додека настанот со свои творби ќе го збогатат и млади поети од Радовиш.

29572339 767912760078911 2356897385732572176 n

04.03.2021

Велешки театар ,,Јордан Хаџи Константинов-Џинот“, ќе настапи на 47-то издание на фестивалот „Сараевска зима“, со претставата „Кралските копилиња“, на 15 март, годинава.

Stripcentar fin

01.03.2021

Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес го објави, традиционалниот, 19 по ред Мeѓународен конкурс за стрип на кој право на учество имаат сите автори од цел свет, без разлика на полот и возраста, должината на стрипот да биде од 1 до 6 табли, и тоа на А4 формат со минмум 300дпи ако се испраќа по електронски пат и доколку стрипот е на една страна треба да биде со најмалку 5 слики додека во боја , препорачливо е истиот да се испрати преку пошта или достави лично.

Teatar veles

25.02.2021

Објавена е годишната Програма за работа на институциите од областа на културата, од страна на Министерството за култура. Велешки театар „Јордан Хаџи Константинов Џинот“ годинава добива средства за подготовка на две театарски премиери и еден проект. Министерството директно ќе ги финансира претставите „Орестија“ и „Четири соби“. Првата обезбеди финансиска поддршка од 1,2 милиони денари и втората 800 илјади денари. Финансиска поддршка доби и Фестивалот на античка драма „Стоби“.

153134207 174928484180572 1469308425659256389 n 1

24.02.2021

Културно уметничките друштва и Ансамбли од Велес и од Чашка не се сложуваат во целост со Предлог Категоризацијата во фолклорот на начин како што го замислиле етнокореолозите. Тие деновиве испратија реакција до Министерството за култура.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

SInalco PES 2021 web Baner 300x250 Duma

Х Фактор Акцелератор ја најавува својата нова Инвестициска програма и инвестиции до 100.000 Евра

 

Најактивниот акцелератор во Македонија Х Фактор Акцелератор ја најавува својата нова Инвестициска програма и инвестиции до 100.000 Евра во стартап фирми и дополнителна техничка поддршка, менторство и пристап до компании. Повикот е отворен за пријавување до 15ти Март, со вкупен буџет за инвестиции од 300.000 Евра кои ќе се инвестираат во 3-5 компании.

X Фактор Акцелератор е првиот од трите акцелератори поддржани од ФИТР преку Светска банка, кој во изминатата година реализираше две инвестиции во вкупен износ од 200.000 евра во стартап – тимовите на Матриошка и Vision Dynamix.

Оваа година и покрај предизвиците на корона кризата - X Фактор Акцелератор продолжува да креира средина која го стимулира и поттикнува развојот на новите бизниси преку поддршка на растот за регионална/глобална експанзија.

Кои критериуми треба да ги исполнат стартапите за да аплицираат на повикот?

Што бараме од компаниите како услов за влез во Инвестициската програма:

 • Оформен, искусен и посветен тим,
 • Оформен производ кој е во фаза на пазарна валидација,
 • Продажба на први клиенти,
 • Компанијата да е регистрирана во Р.С.Македонија, со најмалку 51% Македонска сопственост.

Оваа година фокусот е на иновативни решенија од било која дејност, со глобален потенцијал на раст.

 

Што добиваат стартапите во рамки на Инвестициската програма?

Оваа програма има за цел да ги донесе компаниите што побрзо до инвестиција и нови пазари. За таа цел X Фактор Акцелератор ќе започне со преговори за инвестирање и менторска поддршка со 5 до 10 од аплицираните компании преку:

 1. Специјализирана менторска програма спроведена од нашиот тим, како и од искусни ментори од партнерските организации: ФИТР, World Bank, SwissEP, Startup Macedonia, Senior Experts Program.
 2. Покрај експертската помош, акцент ќе ставиме на валидација на постоечките решенија и бизнис модели за пристап до локалните и интернационалните пазари со искусните тимови на нашите корпоративни партнери како Oracle for startups и други локални и глобални корпорации.
 3. Техничка поддршка за компаниите преку унапредување на нивната маркетинг стратегија, дигитално присуство и развој на бренд со тимот на Monday дигитална агенција, дополнителен развој и/или валидација на софтверски решенија со екпертска поддршка на ИТ професионалци од SkillUp Academy и пристап до нови пазари преку 36 Chambers.

Најважниот ресурс кој го добиваат стартапите за време на програмата, освен финансииите е целокупната поддршка за вмрежување и зголемување на видливоста на бизнисите.

Акцелераторот овозможува размена на знаења и искуства помеѓу самите претприемачи, од каде што има огромен потенцијал за произлегување на голем број нови партнерства.

  

Каков е процесот на апликација?

 1. 18.02 Изјавување на Интерес: Апликациите се одвиваат преку нашиот вебсајт со испраќање на краток опис на бизнис идејата со пополнување и прикачување на апликациска форма во коja се објаснува бизнисот,
 2. 09.03 Ask me Anything: Сесија во живо за да праша публиката сѐ што ги интересира;
 3. 15.03 Евалуација: Апликациите кои од страна на Комитетот за евалуација на проекти ќе се оценат дека се најиновативни и имаат потенцијал за раст ќе се квалификуваат за влез во следната фаза;
 4. 20.03 Валидација: Во оваа фаза селектираните тимови треба да поднесат дополнителни документи Pitchdeck, Финансиски проекции, CaseStudy со кои би се потврдиле првичните бизнис концепти и презентирање пред Евалуациониот Комитет;
 5. 01.04 Преговори и Менторство: Вклучување на 5-10 компании во 8 неделна Инвестициона програма и подготовка на компанијата за инвестиција преку, менторство, експертска поддршка, состаноци со потенцијални клиенти и партнери како и преставување на локални и регионални настани. Во текот на програмата тимот на X Фактор Акцелератор ќе го отпочне процесот на Due diligence со тимовите;
 6. 01.06 Демо ден: Стартапите презентираат пред Инвестицискиот одбор и мрежата на партнери, корпорации и инвеститори кои ќе ги одберат компаниите со кои ќе се започнат финалните преговори за инвестиција;
 7. 01.07 Потпишување на Инвестиционен договор: Финализирање на преговарачкиот процес и потпишување договори за инвестиција.

Што да очекувам од X Фактор Акцелератор?

X Фактор Акцелератор има за цел да направи инвестиција во период од 4-6 месеци од аплицирање во програмата во износ од 30.000 до 100.000 евра по компанија, зависно од фазата на развој. X Фактор Акцелераторот има за цел да стане малцински содружник, со процентуален удел во компанијата кој е предмет на преговори. Претставник на акцелераторот ќе добие место во бордот на директори и континуирано ќе помага во донесување на стратешки одлуки и поврзување на компанијата со потенцијални партнери, клиенти и интернационални инвестициони фондови.

 

Овогодинешниот повик официјално е започнат и вашите апликации ги очекуваме до 15ти Март 2021 година преку веб страната на Х Фактор Акцелератор: http://xfacc.mk/

Одговорно лице за контакт: Јозефина Симитчиева 078 377 504

 
   
   
   
   

Најново