Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

TomislavOsmanlisoRaviniznaminja fin

21.09.2020

Жири комисијата за доделување на Рациновото признание за прозно дело за 2020 година во состав академик Катица Ќулавкова, претседател и членовите Трајче Кацаров и Гордана Јовиќ – Стојковска одлучи да му припадне на писателот Томислав Османли за книгата расказаи „Парадоксион” во издание на „ВиГ Зеница” од Скопје.

-Маркантно дело кое се издвојуваше по својот квалитет. Томислав Османли е прво една фигура која е составен дел на македонската книжевна, творечка и културна сцена за што ќе биде достоинствен носител на Рациновото признание. Ова признание навистина станува симбол на културна, национална и книжевна вредност. Книгата точно го покажува развојот на македонскиот расказ и македонската книжевност кои одат кон естетско усовршување и истовремено е одблесок на таа тенденција да се зголемува рапидно, брзо бројот на прозни творци во Македонија. Во тој контекст да се избере оваа книга „ПарадоксиКон“ беше задоволство и не беше така лесно, рече академик Катица Ќулафкова.

Osmanli Kulafkova i Kocevski fin

Таа додаде дека во натесна конкуренција за годинешното високо книжевно признание освен делото на Томислав Османли влегле и делата „Шрапнел“ на Игор Ангелков, „Класифицирано“ на Лилјана Пандева и делото на Живко Гроздановски.

-Би се заблагодарил на домаќинот, градоначалникот на Велес Аце Коцевски како продолжувач на сјајната традицијата што 57 година ни овозможува радост на величење на името на Кочо Рацин и авторски радости за добитниците на почесните награди и Рациновата награда што ги добиваме. Голема е возбудата. Дури и да се кажат сите зборови на благодарност за вака високо признание, за вака висока почестеност што ја предочува добивањето на наградата што лично високо сум ја почитувал и што сите добитници за мене биле сјајни ѕвезди на македонското книжевно небо од рациновото соѕвездие тоа е малку. Далеку сум од тоа дека со оваа книга јас влегувам во тоа соѕвездие јас ветувам дека ќе работам и понатаму иако и она што сум го создал досега, ова е моја 28 книга. Се надевам дека ќе продолжам да ги негувам традициите на тие две сјајни ветрикали што Кочо Рацин со своето дело ги предочува и ги извишува поточно вертикалата на македонскиот јазик кој пишуваме, се разбираме, комуницираме и на кој сонуваме и пишуваме. Нашиот македонски јазик кој често е предмет на напади, на негации, на релативизации тука сме ние да одговориме на несреќните и залудни обиди ние да го одбраниме со нашето дело и творештво, со почит кон родоначалниците од кои една сјајна ѕвезда е блесната во Велес а потоа низ Македонија и низ цела Европа или Кочо Рацин. И втората вертикала, интернационалистичка, луѓето кои имаат светогледи сличен на мојот или космополитска во една книжевна димензија која ја предочува Кочо Рацин а се обидувам да ја негувам и јас. Кочо Рацин со своето сјајно дело ја внесе Македонија во светот и светот во Македонија , рече Томислав Османли.

„Рациновото признание“ на годинешниот добитник Томислав Османли ќе му биде доделено во сабота на 29 септември на одржувањето на 57 Рацинови средби во родниот град на поетот./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

web baner kozuvcanka 300x250 Duma

 
   
   
   
   

Најново