Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Struga2 fin

Десет талентирани ученици од петте редовни основни опшински училишта во Велес, на возраст од 13 до 15 години, заедно со 5 ученици со попреченост од ПОУ „Маца Овчарова“ се учесници на петдневната Ликовна колонија „Езерски убавини“ што од 13 до 18 јули се одржува во Детско одморалиште „Мајски цвет“во Струга.

Struga3 fin

Колонијата има инклузивен карактер. Учениците од редовните училишта се дружат со своите врсници со попреченост и заедно цртаат и сликаат со акрил, темпера и акварел на платно, инспирирани од убавините покрај езерото и реката Дрим. Нивните креативни изработки, слики, ќе бидат дел од продажна изложба што ќе се организра во месец октомври, година, во Велес.

- Продолжуваме да ја градиме инклузивната култура помеѓу младите во општина Велес, да ги разбиеме табуата за креативноста на децата и младите со попреченост, а во исто време кај нив да ја зголемиме самодовербата и сигурноста, со што ќе придонесеме да се   почувствуваат корисни во нивното секојдневно опкружување, рече дефектологот Зага Колодезни.

Struga4 fin

Таа е автор на проектот “Ликовен инклузивен караван“ што го спроведува заедно со колегите од ПОУ „Маца Овчарова„ Живка Панова Саздова, Марија Давчевска и Весна Стојаноска Ивановска и ликовните педагози Елена Димова Пантелиќ и Драганчо Таневски.

Проектот предвидува одржување на уште две ликовни колонии за изработка на монотипии во планинарскиот дом „Папарадиште“ што ќе се одржи наредниот месец и во „Стоби“ каде ќе се изработуваат експонати од глина и гипс инспирирани од археолошкиот локалитет Стоби предвидена за почетокот на месец септември. Трите проектни активности имаат за цел подигнување и негување на инклузивната култура помеѓу децата и младите во Велес.

Struga1 fin

Проектот “Ликовен инклузивен караван“ е финансиран од Министерство за култура и е поддржан од градоначалникот на Велес, Аце Коцевски како и од ЗПЛТИ „ Мобилност“- Велес./У.Ј

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/10/2019 година.

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/10/2019 година.